Gå til sidens hovedinnhold

Tidenes Munch-rekord

«Pikene på broen» doblet gammel rekord på sjelden auksjon i New York.

(LXUS.no) Interessen var enorm da det verdenskjente maleriet ble gikk under hammeren på Sotheby's auksjonshus i New York.

Kunstverket gikk til en ukjent kjøper som la inn sitt bud over telefon.

LES MER OM LIVSTIL OG LUKSUS PÅ www.LXUS.no

- Et ikon i kunsthistorien

- Pikene på broen er et ikon i kunsthistorien, sier Munch-ekspert Knut Forsberg, daglig leder ved Blomqvist Kunsthandel. Forsberg fulgte auksjonen gjennom agenter i salen.

«Pikene på broen» viser svake figurer omringet av tunge, truende trær og hus. Munch portretterte ofte kvinner som lidende og sanselige eller som uhyggelige vampyrer. Sotheby selv beskrev Munch-maleriet som «en av malerens mest populære og lyriske komposisjoner».

Sjelden auksjon

- Maleriet er lett å eie, og har en stor kjøpergruppe. Det er svært sjelden at et maleri av dette kaliberet blir lagt ut for salg. Antakelig er det 10-15 år til neste gang vi ser noe lignende, sier han.

Dette hadde en stor del av verdens kunstsamlere forståelse for og derfor ble budrundene i New York tøffe. Ifølge Forberg ble maleriet løftet til et helt riktig prisnivå.

- Jeg tror ikke vi har sett en topp ennå, men prisnivået er nok helt riktig, sier Forberg som selv auksjonerer bort 20 Munch-trykk neste uke.

Har tyveriene av «Skrik» og «Madonna» ført til økt interesse for Munch?

- Ja, vi tror at tyveriene førte til betydelig økt internasjonal interesse. Da maleriene ble stjålet var dette førstesidestoff over hele verden. Og samme oppmerksomhet fikk de da de ble gjenfunnet. Det har gjort at folk som er litt usikre på viktigheten av Munch har begynt å undersøke.

Den forrige Munch-rekorden ble satt da "Omfavnelse på stranden" eller "Sommerdag" ble solgt for rundt 64,5 millioner kroner på Sotheby's i London for to år siden.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album