(SIDE2): Da prosesjonen som førte George Vs kiste til Westminster Hall – hvor han skulle ligge på lit de parade – svingte inn på New Palace Yard, falt korset på toppen av den britiske kongekronen av og ramlet i rennesteinen.

Korset, laget av en safir og 200 diamanter ble plukket opp av en soldat som gikk lenger bak i prosesjonen, men den ferske kong Edward VIII som gikk bak sin fars båre, så hva som skjedde, og skal ifølge noen kilder ha oppfattet det som et omen, som et varsel om hvordan hans regjeringstid skulle bli.

Men ingen visste den gang at Edward VIII bare skulle få et knapt år på tronen.

Besøkte krigsfronten
Edward Albert Christian George Andrew Patrick David ble født i 1894, som eldste sønn av prins George og prinsesse Mary, hertugparet av York. Da Edward ble født var han nummer tre i arverekkefølgen, bak farfar Edward (VII) og faren George (V).

Den unge prinsen – som av familie og venner bare ble kalt David – utdannet seg i forsvaret. Han tjenestegjorde i de britiske styrkene under 1. verdenskrig, og til tross for at han på det tidspunktet var blitt landets tronfølger (prins av Wales), forsøkte han å besøke krigsfronten så ofte som mulig – noe som siden gjorde ham svært populær blant krigsveteranene.

Reaksjonær tronarving
På 1920-tallet representerte prinsen av Wales sin far på en rekke offisielle reiser både innlands og utlands, og med sitt sjarmerende vesen ble han svært populær. Han var i perioder den mest fotograferte kjendisen i sin tid, og ble regnet som verdens mest ettertraktede ungkar.

Under et sjarmerende ytre, var Edward en svært reaksjonær mann, og selv om det ikke ble gjort noen stor sak ut av det i samtiden, er det senere kjent at han kom med svært nedsettende uttalelser om mennesker han møtte på sine reiser. Han omtalte australske aboriginere som «...de mest frastøtende levende skapninger jeg har sett. De er den laveste form for menneske, og det nærmeste vi kommer aper.».

Holdt seg til gifte kvinner
Det var imidlertid kvinnene som skapte virkelige problemer for prinsen av Wales, og som til slutt gjorde at han måtte si fra seg tronen. På 1920- og 1930-tallet hadde han affærer med en rekke gifte kvinner, noe som bekymret både kong George og statsminister Stanley Baldwin.

Prinsens privatsekretær gjennom åtte år, Alan Lascelles, sa seinere at det virket som om hans mentale utvikling stanset opp da han ble voksen. Kong George var ganske framsynt da han ifølge enkelte kilder kommenterte: «Etter at jeg er død, vil gutten ødelegge seg selv i løpet av tolv måneder.».

Ville ha Wallis
I 1930 ble prinsen av Wales introdusert for Wallis Simpson, en amerikansk kvinne som tre år tidligere hadde skilt seg fra sin første ektemann, og nå var gift for annen gang. Relasjonen til Wallis vokste seg sterkere de neste årene, og førte samtidig til at prinsens forhold til sin far ble stadig dårligere. Kongeparet ble introdusert for Wallis én gang, men nektet siden å møte henne igjen.

George V døde 20. januar 1936, og sønnen besteg tronen som Edward VIII. Den nye kongen brukte mye tid på Wallis Simpson, som nå var i ferd med å skille seg fra ektemann nummer to. De dro på cruise i Middelhavet i august og september 1936, og i oktober ble det klart at Edward VIII hadde til hensikt å gifte seg med elskerinnen.

Fikk ultimatum
Måneden etter inviterte kongen statsminister Baldwin til Buckingham Palace, og opplyste at han hadde til hensikt å gifte seg med Wallis Simpson når hennes skilsmisse var gjennomført. Baldwin forklarte kongen at det britiske folket aldri ville akseptere at kongen giftet seg med en fraskilt kvinne, i en tid hvor den britiske kirken fortsatt var sterkt i mot at skilte skulle få gifte seg igjen.

Baldwin gjorde også klart at folket aldri ville akseptere en dronning Wallis. Kongen svarte med å si at han kom til å abdisere hvis han ikke fikk gifte seg med Wallis Simpson. Statsministeren ga kongen tre alternativer: gi opp tanken på ekteskap, abdisere – eller gifte seg mot regjeringens vilje og risikere at regjeringen gikk av og forårsaket en konstitusjonell krise.

Forlot Storbritannia
Kongen valgte å abdisere, og 10. desember 1936 signerte de nødvendige papirene i nærvær av sine tre gjenlevende brødre, hertugen av York, hertugen av Gloucester og hertugen av Kent. Dagen etter godkjente han sin egen abdikasjon som det siste han gjorde i egenskap av å være konge.

Samme kveld talte han til folket: «Jeg har funnet det umulig å bære det tunge ansvaret og utføre mine oppgaver som konge slik jeg ønsker, uten hjelp og støtte fra kvinnen jeg elsker.». Etter radiotalen forlot han landet som prins Edward, og broren Albert besteg tronen som kong George VI.

Edward fikk seinere tittelen hertug av Windsor, og 3. juni 1937 giftet han seg med sin elskede Wallis.

(Kilder: Det britiske kongehusets hjemmesider, Wikipedia)

4138