(SIDE2): Har du lyst på egg til frokost, lunsj, middag og kvelds?

Vel, ikke la deg hindre av advarslene som i sin tid fulgte egg. Ikke er de farlige for kolesterolet, og hønene som legger dem har blitt sunnere - og da dermed også egget.

Næringsrike
Egg inneholder nå mer vitamin D enn de gjorde før, noe som er med på å forhindre lidelser som benskjørhet.

En av årsakene til at eggene har større næringsinnhold, er at de ikke lenger fôres med benmel - noe som ble forbudt da BSE - eller kugalskapen - herjet Europa.

Nå blir fuglene i stedt stort sett gitt en blanding av hvete, mais og proteinrikt fôr, noe som igjen innvirker på hvordan eggene blir.

En undersøkelse foretatt av amerikanske helsemyndigheter viser at egg nå inneholder 13 prosent mindre kolesterol og 64 prosent mer vitamin D, sammenlignet med for ti år siden. Det skriver dailymail.co.uk.

Funnene støttes også av britisk forskning.

Kolesterol?
Og selv om mange har oppfatningen om at egg kan øke kolesterolnivået finnes det ingen dokumentasjon for dette. For selv om eggeplomme inneholder mye kolesterol, fører ikke dette til økte kolesterolnivåer i blodet.

- Egg påvirker ikke kolesterolnivået i kroppen. Kroppen regulerer kolesterolbalansen selv når du spiser for eksempel mye egg, har ernæringsfysiolog Inge Lindseth fortalt Side2s lesere

LES: Kolesterol-bombe?

Ned i vekt
For to år siden hevdet kanadiske forskere at egg var med å senke blodtrykket. Årsaken skal være at egg som fordøyes frigir proteiner som fungerer på samme måte som svært sterke blodtrykksdempende medisiner.

En annen fordel med egg, er at de kan være med å få ned vekta. Et egg eller to om morgenen kan gjøre susen for de som ønsker å kvitte seg med noen kilo, ettersom proteinene gjør at man føler seg mett lenger.

Likevel - det er kanskje ikke så dumt å tenke på hvordan hønene har det ellers, utover det at de nå altså får bedre fôr.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!