Gå til sidens hovedinnhold

Opprettet falsk konto - risikerer millionsøksmål

Nå advarer kjendisadvokat John Christian Elden mot friske påfunn på Instagram.

Restaurantkjeden Egon lover ut et gavekort på 1000 kroner til de 10.000 første som følger dem på bildedelingstjenesten Instagram. Totalt utgjør dette 10 millioner kroner.

Det er bare en hake ved det hele: Kontoen er falsk.

Kjendisadvokat John Christian Elden sier dette kan få alvorlige konsekvenser for den som står bak kontoen.

- Det er per i dag ingen plikt til å legitimere seg på sosiale medier, men å bruke en annens identitet er straffbart. Det å opptre under pseudonym hindrer heller ikke at du kan straffeforfølges eller holdes erstatningsansvarlig når du blir identifisert. Og det gjør politiet raskt i dag, sier Elden.

- Kostnader som dette måtte påføre Egon vil lett måtte dekkes av den som står for påfunnet. Det vil neppe koste Egon millioner å oppklare dette. Mer interessant blir det om de 10.000 som mottar «gaven» krever oppfyllelse. Da kan det bli spennende, fortsetter han.

Mange vil ha

Det er selskapet Norrein som eier Egon-kjeden. Selskapet er langt ifra fornøyd med påfunnet.

- Dette er juks. Noen vil ha det moro på vår bekostning, sier Dan Robert Halshamn, driftssjef og daglig leder i restaurantkjeden, til Nettavisen.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisens journalist!

Halshamn forteller at det var en av hans ansatte som først tipset ham om kontoen.

- Jeg har knapt nok sett denne kontoen. Vi vil gjerne ha tips om hvordan vi kan få stoppet denne brukeren, fortsetter han.

Flere kan være misbrukt

I skrivende stund har den falske Egon-kontoen 509 følgere. Det er lagt ut ett bilde på kontoen og det har fått over 64 kommentarer. Mange ser ut til å kjøpe det falske budskapet.

Et kjapt søk på brukere på nettverket avslører at det kanskje ikke bare er Egon som misbrukes. Flere andre norske bedrifter kan være offer for det samme som restaurantkjeden Egon.

Instagram er et gratis foto-delingstjeneste og sosialt nettverk som ble lansert i 2010. Ifølge Ipsos MMI har tjenesten her til lands snart 700.000 brukere. Bildedelingstjeneste gjør det mulig for brukere å ta et bilde, legge til enkle effekter, og deretter dele det med andre Instagram-brukere.

Har du nyhetstips? Tips Nettavisens journalist!

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken