Følg oss på FACEBOOK!

Rødehavets strender og krystallklare vann, en stekende sol, lavkostluksus og et historisk arvegods uten like lokker turistene til vår sivilisasjons vugge – Egypt.
For over 5000 år siden vokste det opp en imponerende sivilisasjon langs Nilens bredder. Mektige faraoer lot det bli bygget templer, gravmonumenter og enorme statuer til ære for seg selv.
I mer enn 2700 år hersket faraoer som Ramses II, Hatshepsut og Tutankhamon over en sivilisasjon som utviklet kompliserte teorier om hvordan man kunne kartlegge planeter og stjernes bevegelse, laget lover om skattelegging, bygget sofistikerte vanningssystemer og veldige komplekser og monumenter.

I det tørre, sandrike klimaet sørget de for at uvurderlige verdier ble bevart for ettertiden og at vi fortsatt i dag kan bergtas av den fascinerende historien. De mektige pyramidene i Giza er bare en liten smakebit, og arkeologer finner fortsatt i dag ting som får nye biter til å falle på plass i det store puslespillet. Under den stadige skiftende sanden ligger fortsatt hemmeligheter om en annen tid gjemt og glemt.
Dette har fascinert europeere og andre tilreisende helt siden landet ble «oppdaget» av franske vitenskapsmenn som reiste med Napoleon Bonaparte på hans invasjonsferd nedover Nilen på slutten av det attende århundret.
I dag er det nok like mye sol, varme og aktiviteter i det våte element som lokker folk til Egypt, men fortiden fascinerer fremdeles, og et besøk i faraoenes land blir ikke komplett uten en liten dose historie.

Få med deg i Egypt

Egypt er landet der solen til alle tider er blitt dyrket som en gud. Vi har samlet et utvalg opplevelser, som både passer for soldyrkerne og de som ønsker litt mer fart i hverdagen.

Reis på Nilen-cruise

Passer for: Luksusdyret
En av de mest luksuriøse måtene å se Nilens skjønnhet og noen av de spennende arkeologiske severdighetene, som de nubiske monumentene Abu Simbel, er å ta en tur med Lake Nasser Cruise. Med egen kabin og veranda, underholdning og nydelig mat kan du cruise nedover elven på liknende måte som egypternes dronninger og konger gjorde for mange tusen år siden.
www.eugenie.com.eg

Soloppgang på Sinaifjellet

Passer for: Den spirituelle
Sinaifjellet er stedet der Moses skal ha mottatt de ti bud, og hver natt går et følge av turister og troende opp det golde fjellet for å møte dagen på den historiske toppen. Er det ett sted i Egypt som virkelig sitter i vår barndoms kristendomshistorie, så er det dette. Da Reiser & ferie var der, så vi ut over en blodrød ørkensoloppgang, mens et kvinnekors myke, såre toner ga gåsehud og en liten tåre i øyekroken.
en.wikipedia.org/wiki/Mount_Sinai

Oppdag templer i Egypt

Passer for: De nysgjerrige
Medinet Habu betyr på arabisk Habu by og er en ofte oversett arkeologisk juvel. Den hellige grunnen skal være der fire av de åtte første gudene, kalt Ogdoadene, ble begravet. Tempelet har massive vegger, fantastiske, brutale hieroglyfer og en avsidesliggende beliggenhet. At det ikke er et så kjent som turiststed, gjør at det er mindre mas fra selgere, kameleiere og guider enn andre steder i Egypt. Et soleklart pluss om du har lyst til å leke brav skattejeger.
www.bibleplaces.com/medinethabu.htm

Ørkensafari i Egypt

Passer for: De eventyrlystne
Utforsk utkantene av Sahara, verdens mest ugjestmilde ørken. Sanden er beduinenes venn, og ingen kan manøvrere de bølgende sanddynene som dem. Bli med Egypts nomadebefolkning ut på tur i det vakre landskapet, enten på kamel eller i jeep, men husk at ørkenen må respekteres og at du bruker velrenommerte selskap, som for eksempel de to nedenfor.
www.desert-divers.com
www.badawiya.com

Biblioteket i Alexandria

Passer for: Den bibliofile
Ja da, det opprinnelige biblioteket i Alexandria er borte for lengst og uansett hva vi gjør får vi ikke oldtidens største og mest spennende bibliotek tilbake, men siden biblioteket og all dens historie brant ned, har man drømt om å få bygge et nytt. I 2003 gikk drømmen i oppfyllelse, og det nye praktbygget åpnet dørene med et lite håp om å kunne leve opp til noe av sin forgjengers glans. Siden det er tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta, har du jo også en patriotisk unnskyldning for å ta et besøk.
www.bibalex.org

TIPS OSS!

Dykking i Rødehavet

Passer for: Den sporty
Enten du er nybegynner eller veteran, går dypt med flasker eller bare snorkler i fjæra, så har Egypt noen av verdens beste dykkeforhold. Rødehavet er fullt av fargerikt sjøliv med et rikt korallrev, gigantiske fiskestimer, skremmende, elegante haier og båtvrak fra forgangne tider. Dykk ned i den store blå verden og opplev noe av det mest storslåtte naturen har å by på.
PS: Vil du dykke med flasker, er det er viktig at dykkersenteret du velger er trygge og seriøse. Velg et som er sertifisert med merket PADI, be om å bli vist rundt og sjekk om utstyret ser nytt og velholdt ut.

Lathans på stranda i Egypt

Passer for: De bedagelige
Beboerne i Kairo sverger selv til Ras Sidr for sol og strandliv. Her er det flest egyptere, og det tar bare to og en halv time å kjøre fra hovedstaden. Et godt tips for deg som vil ut av turistløypa, men likevel nyte sol og varme.
Strandbyer som Hurgada, Sharm el-Sheik og Dahab begynner å bli velkjente solmål. Der de to førstnevnte har komfortable all-inclusive resorter, er Dahab en litt mer tilbakelent og ungdommelig backpacker-destinasjon.
Sinai-halvøya, som både Sharm el-Sheik, Dahab og Hurgada ligger på, har hatt en eksplosiv utvikling etter at egypterne fikk tilbake kontrollen etter 1982. På få tiår er området blitt en destinasjon i verdensklasse, med digre hoteller, flotte badeanlegg, spa og restauranter.

Prut på markedet i Aswan

Passer for: Den kjøpelystne
Markedet i Aswan er blitt mer turistifisert, men fortsatt er dette et av de beste stedene for en litt mindre stressende handleopplevelse. Gå langs butikkene i souken og la deg bli dratt inn i en teppehandlers butikk. Ta en te, prut i vei og om det ikke er interessant, er det lov å si nei. Ta det hele med et smil, lær deg noen fraser som La shokran (nei, takk) og kos deg i det eksotiske kaoset.
www.aswanguide.com

Last ned vårgratis guide til KAIRO

Giza for nybegynnere

Passer for: Alle
Du kan ikke komme til Egypt uten å besøke pyramidene i Giza – Egypts store turistattraksjon, som snart fremstår i ny prakt etter et stort rehabiliteringsprosjekt. Alt som er blitt bygget de siste hundre årene er revet, og nye bygninger – inkludert besøkssenter, museum og bibliotek – vil bli skjult av naturlige høyder i landskapet og dekket med sandstein. Forhåpentligvis vil dette stå ferdig i løpet av 2010.
Det er enkelt nok å komme seg fra den ene pyramiden til den andre. Du kan gå, leie hest, bil eller kamel, men noen ting kan det være greit å vite om hvordan man manøvrerer seg i dette yrende turistkaoset.
* Prut hardt (og da mener vi hardt) før du setter deg på en kamel, i en bil eller på en hest.
* Ikke ta bilder av kamelene med mindre du er rede for å betale for det.
* Hvis du føler deg plaget eller sjikanert på en eller annen måte, tilkall turistpolitiet i nærheten.
* Følg strømmen og pust dypt. Dette er en «en gang i livet»-opplevelse, og det er bare å nyte alle sider ved det.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir