5 anbefalinger til Alexandria

Følg oss på FACEBOOK

Biblioteket i Alexandria

Det sitrer i kroppen når jeg endelig står foran biblioteket i Alexandria. Det er ikke den stekende, egyptiske solen som gjør utslaget. Ei heller det at det arkitektoniske mesterverket er tegnet av norske Snøhetta etter en prestisjefylt, internasjonal konkurranse. Sitringen skyldes mest av alt bibliotekets symbolske pondus. Jeg har alltid likt biblioteker – både ideen om dem og de konkrete byggene – og intet er mer legendarisk enn Alexandrias.
Det nye, norsktegnede biblioteket i Alexandria er et frapperende skue, der det nærmest stiger som en sol helt øst i Alexandrias østlige havn. Vinduene symboliserer kunnskapssøkende øyne, og de slipper inn solen slik at den lyser godt opp uten å treffe samlingene direkte med sine harde, tærende stråler.
Ta en guidet omvisning, nyt stemningen og bygget, eller sett deg til med en god bok.
Biblioteket er åpent daglig kl 11–19, bortsett fra fredager, da det ikke åpner før kl 15. Åpningstidene er begrenset under ramadan.

FERIE I FARAOENES EGYPT

Yachtstrand i Alexandria

I den nordlige enden veien Qasr Ras at-Tin kan du få deg en virkelig unik strandopplevelse. Her ligger hundrevis av trebåter i ulike stadier av byggeprosessen, men det er ikke bare snakk om joller. Her finner du også digre, håndlagede yachter på opp mot hundre fot.
Det er få turister på stranda, og båtbyggerne er enten opptatt med sitt, eller glade for en unnskyldning til en kaffepause og for å kunne vise frem sine skuter. Er du kjøpelysten og sjøvant, er prisene langt lavere enn i Europa. Du skal kunne få en 50 fots båt for 750 000 norske, og den vil ta rundt syv måneder å ferdigstille.
Qasr Ras at-Tin

VERDENS VAKRESTE HAVNER

Undervannsarkeologi i Alexandria

Utforsk oldtidens Alexandria under vann! Den moderne byen er bygget oppå den gamle, men også under havoverflaten skjuler det seg rester. Det er gjort mange og store arkeologiske funn i sjøen, og ikke bare gjenstander som fort finner sin vei til museer. Her er også fortau, plattformer og store granittsøyler fra det som, ikke helt presist, omtales som Kleopatras palass. Det foreligger nå planer om å anlegge verdens første undersjøiske museum her.
Før det er på plass, må du dykke med maske og flaske, og Alex Dive regnes som de fremste tilbyderne på feltet. De tar rundt 570 kr for to guidede dykk.
Corniche Anfushi

Last ned våre GRATIS GUIDER til Kairo, Sharm El- sheikh eller andre.

Nasjonalmuseet i Alexandria

I en stilfull, restaurert villa finner du Alexandria National Museum, med en flott samling med rundt 1800 kunst- og bruksgjenstander fra landets lange historie.
Gjenstander fra faraoenes Egypt, deriblant mumier, finner du i kjelleren. Første etasje rommer samlinger fra gresk-romersk tid, mens øverst finner du ottomanske og nyere verdisaker.
Inngang for én voksen er rundt 33 kr.
108 Sharia Hurriya

KANARIØYENES SKATTER

Historisk kaffebar i Alexandria

Kunsten å nyte kaffe er velutviklet i Alexandria, og hos Sofianopoulo er den foredlet gjennom mer enn 100 år. Kaffeimportøren, -brenneriet og -baren, som nærmest er et museum i seg selv, ble etablert i 1908 og er fremdeles i full drift.
Et ypperlig sted å hvile trette føtter og handle inn litt nybrente bønner fra Brasil, Colombia, Etiopia, Jemen, Indonesia eller India, men også for å slå av en prat med lokalbefolkningen.
Sharie Saad Zaghloul

Turistinformasjon

Sov godt i Alexandria

Vi bodde på det historiske Le Metropole Hotel Alexandria, et populært tilholdssted for fiffen da byen var på sitt mest trendy, og etablissementet har fremdeles en fin de siècle-aura med speil, glass og dekor. Dobbeltrom fra 500 kr.
52 Saad Zaghloul

Vil dere flotte dere og dessuten kombinere storbyferie med badeferie, er Helnan Palestine Hotel 10 minutter utenfor sentrum et luksuriøst alternativ. Dobbeltrom fra 820 kr i lavsesong.