Gå til sidens hovedinnhold

Eiendom fristet investorene

Nylig kjøpte eiendomsgiganten nesten hele Fornebu. Nå spytter investorer milliarder inn i selskapet.

Det var før jul meglerhuset SEB Enskilda og Aberdeen Property Investors kalte inn til pressekonferanse.

NA24 - din næringslivsavis

Et nytt selskap de hadde utviklet, Scandinavian Property Development, hadde snappet opp hoveddelen av prosjektene på den gamle flyplassen på Fornebu. Rundt fem milliarder kroner bladde de opp for 500.000 kvadratmeter bolig- og næringseiendom. Dermed var en av landets største eiendomshandler et faktum.

Fire ganger overtegnet
Nå har de fristet investorene også. Meglerhusene SEB Enskilda og ABG Sundal Collier har mer enn lyktes i jobben med å hente inn tre milliarder kroner i frisk egenkapital til selskapet. Og mer enn lykkes.

Emisjonen, som var rettet mot norske og utenlandske investorer, ble rundt fire ganger overtegnet og pengesterke investorer tegnet seg for nær tolv milliarder kroner. I tillegg har eksisterende eiere av Fornebu-prosjektet gjennom planlagt delvis oppgjør i aksjer avtalt å tegne seg for nær en milliard kroner, og bekrefter dermed sin tro på det nye selskapet.

Ifølge en pressemelding fra selskapet priser emisjonen Scandinavian Property Development til rundt fire milliarder kroner.

Sikter mot børs
Stein Haugbro, direktør i Aberdeen Property Investors sier seg godt fornøyd med mottakelsen selskapet har fått blant institusjonelle investorer i Norge og utlandet.

- Denne emisjonen bekrefter at vi utvikler et selskap som profesjonelle investorer har stor tro på at vil lykkes. Forholdene ligger nå godt til rette for den videre utviklingen av selskapet, sier han i meldingen.

Nå sikter de mot børs og planlegger en såkalt OTC-notering så snart som mulig, etter gjennomføring av Fornebu-transaksjonen i slutten av mars.

Kritisk til eiendomsrushet
Selskapet vil i så fall ikke bli det første som tar store eiendomsverdier på børs. Før sommeren i fjor ble selskapet Norwegian Property startet. I november ble de børsnotert. Hotellselskapet Norgani sitter på eiendommer for nær ti milliarder.

Men eiendomsrushet på Oslo Børs blir ikke like godt mottatt i alle leire. NA24 skrev i forrige uke om NHO som mener det er et problem at mye privat norsk kapital som plasseres i eiendom.

- Se på utviklingen av eiendomsmarkedet og hvor mye penger som puttes inn der. Syndikering og børsnotering av disse selskapene. Vi hadde heller ønsket at mer penger hadde blitt puttet inn i verdigenererende og vekstgenererende virksomhet, sa Ingebjørg Harto, avdelingsdirektør for næringsjus i NHO til NA24.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?