Gå til sidens hovedinnhold

Eiendomsbaron åpner opp for mange millioner høyere skatt

- At jeg som følge av en slik omlegging må betale mer skatt, er bare naturlig og rettferdig, sier Ivar Tollefsen.

Ivar Tollefsen nyter godt av dagens skattesystem. I skatteligningen for 2012 betaler milliardæren litt over en halv million kroner i skatt, etter at han har klart å krympe sin formue fra 5,7 milliarder kroner, ifølge Kapital, til 0, ifølge ligningen.

Det mener imidlertid ikke Tollefsen er rettferdig.

- Naturlig og rettferdig
Til Nettavisen NA24 åpner han for at det innføres et mer rettferdig system.

- Alle verdier bør være reelle. Enten det gjelder skatt eller andre forhold. Eiendom, kontanter eller aksjer. Da er det likt for alle og enkelt å forholde seg til. Og da blir skattesystemet automatisk rettferdig. At jeg som følge av en slik omlegging må betale mer skatt, er bare naturlig og rettferdig, sier Tollefsen til Nettavisen NA24.

For Ivar Tollefsens del betyr det en formuesskatt på over 60 millioner kroner, mot i dag null.

SV-leder Audun Lysbakken mener at de har kuttet forskjellene.

- Med SV i regjering har forskjellene gått ned, blant annet fordi vi har gjort skattesystemet mer omfordelende. SV ønsker å fortsette i den retningen, og å gå kraftigere til verks. I våre alternative budsjetter i denne perioden vil vi vise hvordan det kan gjøres. Vi vil være et skatteletteparti for lavtlønte, fordi skattelette for denne gruppen kan øke arbeidstilbudet og redusere forskjellene, sier Lysbakken til Nettavisen NA24.

Flere av landets største eiendomsspekulanter står samlet oppført med 796 millioner kroner i ligningsformue. Tar man utgangspunkt i Kapital som anslår deres samlede formue til 48,4 milliarder kroner betyr det at vel 98,5 prosent av formuene har «forsvunnet».

Les mer: Ivar er landets råeste tryllekunstner

- Tallene deres viser hvorfor det er helt feil å fjerne formuesskatt og arveavgift, høyresidens politikk er en målrettet oppskrift på mer økonomisk ulikhet i Norge, sier Lysbakken.

Klamrer seg til formuesskatt
Marianne Marthinsen, medlem av Finanskomiteen for Arbeiderpartiet, mener at eiendomsmilliardærenes ligningsformue høres veldig lav ut

- Men det tallene først og fremste viser, er at formuesskatten er ekstremt viktig. Fjerningen av formuesskatten vil skape alt for mange nullskatteytere i Norge. De rikeste i Norge betaler mer skatt enn de noensinne har gjort, som følge av at Stoltenberg-regjeringen strammet inn skattebelastningen for de aller rikeste, sier hun til Nettavisen NA24.

- Gini-koeffisienten falt i løpet av Stoltenbergs regjeringstid. Det er ganske unikt sammenlignet med land rundt oss hvor forskjellen bare øker, sier Marthinsen.

«Gini-koeffisient er et statistisk mål for statistisk spredning, oppkalt etter den italienske statistikeren Corrado Gini. Vanligvis brukes koeffisienten til beregning avinntektsforskjeller eller formuesforskjeller i en befolkning. Koeffisienten angis som en tallverdi fra 0 til 1, hvor 0 indikerer at alle innbyggerne har akkurat like stor inntekt eller formue, mens tallverdien 1 indikerer at én person eier all inntekt eller formue.»

- Betaler de rike nok?

- Vi har gjort mye, men vi kommer nok aldri der at vi kan si at vi har gjort nok.

Eiendomsbaron
Mye av Tollefsens forretningsimperium er bygd opp på eiendom, som er midt i blinken for å kunne trylle bort sin formue.

I et gitt eksempel kan man kjøpe eiendom til 100 millioner kroner. Av disse låner man 65-70 millioner, noe som gjør at den skattmessige verdien kun blir på 35 prosent. Tar man med fratrekk for gjeld så ender man opp med å slippe hele skatten.

Tollefsen er en av Norges rikeste menn, med en formue estimert til 5,7 milliarder kroner av bladet Kapital.

Men han er ikke som alle andre milliardærer. Han kjørte i mange år dødsrallyet Paris-Dakar, tilbringer ukevis i bratte fjellvegger i 30 kuldegrader i Antarktis, går på ski over Grønland og spiller fortsatt Deep Purple og AC/DC på anlegget.

Lånte til pipa
Som følge av målrettede oppkjøp av bygårder fra tidlig på 1990-tallet, har Tollefsen bygd seg opp den gedigne formuen

- Lenge var det om å gjøre å «geare» maksimalt for å få til en raskest mulig vekst. Jeg kjører en langt mer konservativ profil i dag og egenkapitalprosenten i Norge ligger nå på rundt 50 prosent, mens den er lavere i Sverige, sa Tollefsen til NA24 i 2006.

Tidlig på 1990-tallet fikk man kjøpt bygårder sentralt i Oslo med 20 1-2 roms leiligheter for fire millioner kroner. Egenkapitalkravet var ca 20 prosent. I dag kan samme bygård selges for over 10-gangeren.

Tollefsen lever etter ordtaket - ingen respekt og all respekt.

- Ingen respekt betyr at jeg tør å gå på en nesten hvilken som helst oppgave uansett hvor umulig den kan se ut til å være. All respekt betyr at når jeg har latt drømmen flyte fritt i årene noen dager, så må jeg bruke all min tid og energi på forberedelser. Lære mest mulig av de som har gjort det tidligere og samtidig stole nok på meg selv til at jeg kan komme enda ett skritt lenger. Che Guevara’s «Be realistic - Do the impossible» er kraftfullt og veldig betegnende for min måte å se livet på, sa Tollefsen.

Tollefsen har ingen utdannelse utover grunnskolen. Helt siden han var 16 år har han livnært seg med egen næringsvirksomhet. På 1980-tallet innredet han diskoteker og hoteller, senere ble det eiendom.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken