Gå til sidens hovedinnhold

Eiendomskongene i stort intervju: – Trondheim må bli flinkere til å skryte. Det er vi som har brygga, men Bergen er kjent for det

De har begge et brennende hjerte og engasjement for Trondheim. Eiendomsbaronene Odd Reitan (68) og Ivar Koteng (60) har også et stort behov for latter og godt humør i hverdagen.

Artikkelen er over 1 år gammel
(Nidaros)

– Jeg har holdt på med dette siden 1972. Det går bra hvert eneste år det flires mye på jobb, sier Odd.

– Vi er to sjefer med godt humør, men jeg har et ytre som tilsier at jeg er så streng og sint, sier Ivar.

Odd ler.

– Jeg er enig. Det kan se slik ut, men du er jo slettes ingen brumlebass. Du er jo en godgutt, sier Odd og ser på sidekameraten.

– Jeg liker å tro det selv og. Jeg er jo snill, sier Ivar.

Standarden for intervjuet var satt med en gang. Latteren satt løst gjennom hele den drøye timen på Britannia Hotel, en helt vanlig tirsdagsmorgen.

Fikk oppfylt livslang drøm

Investorene har begge hatt et godt år i 2019. Odd Reitan fikk realisert drømmen sin 1. april da han åpnet Britannia Hotel etter flere år med oppussing. Samme dag åpnet Ivar Koteng inkubatorsenteret Digs kun 190 meter unna, men han har ingen livslang drøm han ønsker å oppfylle.

– Jeg har ingen drømmer. Jeg har heller aldri hatt en drøm, sier Ivar bestemt.

I arbeidslivet er det viktigste for Ivar Koteng at folk har det bra på jobb. En miks av humor og kompetanse er den beste kombinasjonen, ifølge han selv.

– Den viktigste ressursen for både meg og Odd er folket og de ansatte.

Og ansatte er det mange av. Reitangruppen sysselsetter nesten 40.000 mennesker i sju land. Ivar Koteng har til sammen 120 ansatte. Førstnevnte er mest kjent for å ha startet Rema 1000.

Ivar Koteng har vært på eiendomsmarkedet i Trondheim i over 30 år. Til sammen sitter han på en kvart million kvadratmeter bolig- og næringseiendommer.


– Jeg er ikke snobbete!

Praten sitter løst mellom herrene. Det er engasjementet for Trondheim som gjelder. Begge er direkte opptatt av at folk i Trondheim skal ha det bra. At byen skal være attraktiv å besøke.

– Det som gjør Trondheim så spesiell, er at det er en veldig åpen by og folkene er veldig åpne. Til og med Odd, som prøver å være ordentlig snobbete, får det ikke helt til. Han er trønder i sjela, sier Ivar.

– «Han Ivar» er litt snobbete, kommer det raskt fra Odd.

– Jeg er ikke snobbete! Jeg og Odd er ikke helt lik. Han Odd liker applaus for eksempel.

– Det gjør du òg, Ivar.

– Aldeles ikke. Jeg syns det er vanskelig, men jeg liker at folk syns det jeg gjør er ok. Jeg liker ikke applaus. Jeg syns faktisk det er forferdelig.

Journalisten blir bare sittende og se på mens begge to ler av hverandre. Til slutt blir de også enige.

– Man blir litt sjenert av slikt, men jeg elsker applaus. Det skal jeg innrømme, sier Odd.

Ivar nikker samstemt.

Vil ha folk til byen

Odd Reitan har store planer for framtiden til byen. Det har han lenge hatt. Han har et glødende ønske om at byen skal bli berømt for noe.

For det er slik han ønsker å tiltrekke seg folk til Trondheim.

– Vi er kjent for Nidarosdomen og noen andre ting, men vi trenger å sette byen ordentlig på kartet.

Med gondolbane og hjertepromenade i tankene håper han å få det til.

– Hvis vi hadde hatt IQ-banen her ville det tiltrukket folk til byen. Det er slike attraksjoner vi må skape. Jeg skal forresten kalle gondolbanen for IQ-banen fordi det er så høy IQ i Trondheim, sier Odd og ler.

Han er flink til å skryte av seg selv og det han får til. Det er Ivar Koteng helt enig i.

– Det er nok flere enn meg som ikke er så glad i å skryte av seg selv, men Odd er en ekspert på det, og jeg syns vi burde bli flinkere til det. I Bergen snakker de om bryggene, men de har knapt noen brygge. Det er vi som har brygga, men det er Bergen som er kjent for den. Der har jeg og vi veldig mye å lære av Odd, sier Ivar.

– Er det noen egenskaper dere misunner i hverandre?

– Nei, jeg tenker ikke sånn. Jeg er stolt av å kjenne Odd og over hvor flink han er.

– I like måte, Ivar. Jeg er stolt av deg og. Du har gjort mye for Rosenborg, men jeg har i mitt stille sinn tenkt en stund på hvor lenge du orker det der.

Ivar ler.

– Det er jo flott at man ofrer og bruker så mye tid. Det er litt egoisten i meg som sier dette for nå er det kanskje mulig å få tak i deg, sier Odd.

Begge bryter ut i latter.

Trondheims milliardærer

Odd Reitan er den rikeste personen i Trondheim kommune. Ifølge bladet Kapital har han en formue på rundt 42 milliarder kroner. På plassen bak følger Ivar Koteng med en formue på litt over to milliarder kroner, ifølge Kapital.

At det er Trondheims to rikeste menn som sitter i sofaen sammen med Nidaros, er vanskelig å tro. Begge opptrer som helt ordinære folk, som de selvfølgelig er.

Men å prate om rikdommen, det har de ingen problemer med.

– Jeg er selvfølgelig glad for at jeg kan gjøre hva jeg vil, men penger gjør oss ikke lykkelig, sier Ivar.

Og for å beskrive:

– Hjemmelagede kjøttkaker er mye bedre enn kjempedyr kaviar, legger han til.

– Der er jeg helt enig. Når vi skulle lage «fine dining» her på hotellet, så ble jeg veldig nervøs. Mange stjernerestauranter er bare tull. Det du får servert er nødvendigvis ikke spisende.

De ser på hverandre og nikker samstemt.

– De ser på det som kunst, så blir de sur hvis du sier noe, ler Odd.

– Jeg husker jeg ble invitert på kjøttkaker for en stund siden, og da ble jeg hoppende glad. Det var så uvant, smiler Odd.

Selv om Odd Reitan har mye penger har han ikke glemt sine tidligere dager.

– Jeg husker jeg kjøpte min første bil i 1972. Det var en blå Opel kadett med sånn coupé. Dæven jeg syns den var fin. Den kostet 14.000 kroner, sier han mens han ler.

Hjemmelagede kjøttkaker er mye bedre enn kjempedyr kaviar

Ivar Koteng

Vil åpne byen på søndager

Med mye penger på bok er det nye prosjekter som gjelder de neste årene. Ivar Koteng har flere store ting på gang. Det er kun dager til Forsvarets gamle eiendom på Lade blir revet. Kort tid etter starter salget av boligene som skal bygges der.

Flere hundre boliger er tiltenkt i området.

– Det kan jo ligge an til at jeg får mer fritid, ler Ivar, og tenker på at han ikke er ønsket videre som styreleder i Rosenborg.

– Jeg driver en bransje hvor jeg stadig kan lære mer. Jeg håper å få i gang noen boligprosjekter som vi har planer om. Det er en spennende tid framover, sier han smilende.

Odd Reitan har ingen store planer for neste år, men han vil prøve å få til søndagsåpent i Trondheim.

Og han starter med seg selv.

– Her på hotellet er det fullt på lørdager. Derfor skal vi nå starte med søndagsåpent. Vi trenger aktivitet på søndager. Det handler om hele sentrum og hele byen. Flere folk til sentrum og mer liv i byen. Det er store muligheter her, sier Odd.

– Det er en skam at vi ikke har erklært Trondheim som en turistby. For finnes det en turistby i Norge så er det her, sier Odd bestemt.

Samarbeider

Milliardærene eier også flere eiendommer sammen i Trondheim. Ifølge Odd Reitan har de hatt et godt partnerskap i mange år.

– Det som er viktig for et samarbeid er at du har partnere som man kan stole på og som har samme filosofi. Reitangruppen er en fantastisk samarbeidspartner å ha med seg. Begge er interessert i å ta vare på historien i Trondheim, sier Ivar.

– Det er viktig for byen. Det blir jo framstilt at vi har lyst å rive ditt og datt, og noen mener vi er en fare for historiske Trondheim, men det er det offentlige som stort sett har revet, tilføyer Odd.

Sammen har de hatt gode år bak seg i det siste.

– Vi har stort sett bedre og bedre år. Personlig holder jeg på med mye og de fleste forretningsområdene har gått skikkelig bra. Alt er i full fart oppover, sier Odd, mens han tar seg en slurk av kaffen.

Nå gjør de seg klar for framtiden. En framtid som kommer til å bli svært hektisk for begge parter.

Kommentarer til denne saken