OSLO (Nettavisen): Da skattelistene for 2016 ble offentliggjort for ett år siden, tronet kraftspekulant Einar Aas på skattetoppen med 226.755.431 kroner, foran kjente navn som Øystein Spetalen, Bjørn Rune Gjelsten, Kjell Inge Røkke og Trond Mohn. Gjennom flere år bygget han seg opp en stor formue. Grimstad kommune kunne høste av rikdommen i form av hyggelige skatteinntekter. Den for mange ukjente milliardæren bidro godt til fellesskapet. Det gjør han fortsatt, selv om han på årets skattelister er borte fra topplisten.

Han står oppført med null i inntekt, en formue på 1,6 milliarder kroner og en beregnet skatt på 13.961.735 kroner.

2017-tallene viser Bærum-investor Kim Wahl som Norges største skatteyter (246.004.765 kroner) mens investor Trond Mohn, Norges rikeste med en formue på 6,3 milliarder kroner, bidro med 198.521.483 kroner til fellesskapet.

Se Nettavisens toppliste for inntektsåret 2017 her på inntekt, skatt og formue.

Aas handlet derivater i strømmarkedet og tapte stort på et feilslått veddemål om prisforskjellen mellom det tyske og norske elektrisitetsmarkedet.

Du kan også søke i skattelistene på Skatteetaten i lenken her (sjekk hva naboen, kollegaen og sjefen tjener):

Skattelisten for inntektsåret 2017 her

Alle over 16 år kan søke

Skattelistene for inntektsåret 2017 er tilgjengelige på Skatteetatens sider. Det er 16 års aldersgrense for å søke i listene, og du må logge deg inn for å søke på Skatteetatens nettsider. Du kan også se hvem som har søkt opp og sett dine opplysninger.

Skattelistene inneholder opplysninger om navn, fødselsår, postnummer og poststed og kommune. Skattetallene som er offentlige er nettoinntekt, nettoformue og skatt. Nettoinntekt er alminnelig inntekt før særfradrag. Tallene du finner er nødvendigvis ikke endelige.

- Journalistikk på bakgrunn av listene

- I 2011 stengte Stortinget muligheten for søk i skattelister via nettaviser. Likevel kan Nettavisen og Amedia-avisene presentere disse listene. Hvordan kan det ha seg, ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen?

- Stortinget stengte ikke for muligheten til å drive journalistikk på bakgrunn av skattelistene, og det er det vi gjør på bakgrunn av de elektroniske skattelistene vi får utlevert. Vi legger ikke ut hele ligningen, men det er absolutt av interesse å kunne se lister over de rikeste og de som skatter mest. Dette er viktige temaer å drive journalistikk på.

Les også: Arve Tellefsen solgte fiolinen sin for 80 millioner kroner

Les også: Dette bør du vite dersom du skal snoke i skattelistene