Gå til sidens hovedinnhold

Ekkelt? Ikke når du er kåt...

Ting som du normalt føler ekkelt, blir mindre ekkelt når du er tent.

(SIDE2): Det viser en ny undersøkelse. Ting som vi normalt føles ekkelt, kan plutselig gi god mening når du er erotisk oppstemt.

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden nå!

Australsk undersøkelse
Din naturlig vemmelse over ting som assosierer med sykdom eller fare settes delvis ut av kraft, når du blir tent. Det hevder psykologer fra Macquarie University i Australia, ifølge Ekstra Bladet.

Sannsynligvis synes du oppkast er ganske uerotisk til daglig, men det kan være at du ikke synes det er så ekkelt hvis du bare er kåt nok.

Richard J. Stevenson, Trevor I. Case og Megan J. Oaten ville undersøke om seksuell opphisselse kan redusere avsky, skriver det fagvitenskapelige tidsskriftet Archives of Sexual Behavior.

Viste mindre avsky
Mannlige studenter ble inndelt i grupper under undersøkelsen. En gruppe så erotiske bilder av kvinner, en annen så fotografier av påkledte kvinner, en tredje gruppe ble vist behagelig oppstemmende bilder av ikke-erotisk karakter og en fjerde gruppe så ubehagelige bilder.

Etter å ha sett bildene ble alle deltakerne utsatt for virkelig avskyelige sansestimulerende elementer, sexrelaterte så vel som ikke-sexrelaterte, for eksempel lyden av en som brekker seg og lukten av noe råttent.

Her viste det seg tydelig at testpersonene i gruppe en, som opplyste at de var erotisk oppstemt anga at de følte betraktelig mindre avsky enn alle de andre gruppene.

Forskerne kan ikke konkludere hvordan mekanismen henger sammen, men de mener at undersøkelsen blant annet kan forklare hvorfor noen for eksempel kaster seg ut i risikofylt seksuell atferd.

Så det er altså ikke bare våres fornuft som setter ut av spillet når vi er kåte. Kåtheten fjerner også våres naturlige avsky mot visse ting.

Kommentarer til denne saken