Gå til sidens hovedinnhold

10 tips for eksamen og tentamen

Sliter du med lesingen? Her er noen enkle tips til hvordan det kan gå litt fortere.

(SIDE2:) Trenger du noen tips til hvordan du skal gjøre det bedre på eksamen og tentamener? Vi gir deg noen raske og gode tips.

1. Ikke les bøkene fra perm til perm, det blir for mye og du vil ikke komme gjennom det vesentlige. En god idé er derfor å kjøpe et repetisjonshefte som finnes til flere fag. Det er viktig å skaffe seg en oversikt over det viktigste stoffet på pensum, det læreren har tatt opp på forelesning er som regel relevant. Sjekk ut snl.no for rask oversikt over temaer du kanskje ikke behersker helt istedenfor å lese alt.

2. Sjekk gamle eksamener og prøver, disse finner du ofte på nettet. Ofte går noen av de samme temaene igjen.

3. Oppsøk gjerne fjorårsstudenter som kanskje kan gi deg noen gode tips.

4. Lag deg en leseliste og sett deg klare, oversiktlig mål som du kan nå fra dag til dag. Det kan for mange være en god måte å holde motivasjonen oppe på, og du kan alltid være fornøyd med deg selv når du kan stryke noe fra listen.

5. Er du en av dem som sliter med å komme i gang og ikke ser noe lys i enden av tunnelen kan det være en god idé å tenke at du skal lære deg to eller tre nye ting fra pensum hver dag frem til eksamen, da har du noe konkret og håndfast å forholde deg til og det bør for de aller fleste være ganske så gjennomførbart.

6. Gjenfortell det du har lest til venner eller familie, da sitter det bedre.

7. Still vekkerklokken slik at du kommer deg opp og i gang med lesingen tidlig, leser du fra 08.00 til 17.00 får du ti ni timer med effektiv lesing. Det er ingen vits i å lese når du er trøtt og sliten. Det er bedre å få sove enn å lese hele natta.

8. Spis sunt i perioden før eksamen og pass på at du får i deg nok vann, da holder du ut lenger og blir mer konsentrert.

9. Å henge med medstudenter kan være veldig lurt slik at dere får snakket om stoffet og du får det inn fra ulike vinkler, det kan også være en fin avveksling fra og bare sitte med hodet i boka. Men hvis du er av den stresset nervøse typen bør du dagene rett før eksamen la være å tilbringe tid med dem som har lest ekstra mye, dette kan bare gjøre deg mer stresset.

10. Om du føler du har fått en relativ god oversikt bør du ta det litt roligere dagen før eksamen. Det er viktig å være uthvilt.

Kommentarer til denne saken