Tirsdag kveld gikk alarmen i Nato da medlemslandet Polen ble rammet av et tilsynelatende missilangrep som krevde to menneskeliv i landsbyen Przewodów.

Frykten var at russiske missiler hadde rammet Nato-landet, noe som teoretisk sett kunne ha utløst en artikkel 5-situasjon. Natos artikkel 5 innebærer i korte trekk en garanti om militær hjelp fra andre medlemsland dersom en selv blir angrepet.

Polen har vurdert å ty til Nato-paktens artikkel 4, som sier at medlemslandene skal rådslå med hverandre når et av landene er truet.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holdt et krisemøte onsdag formiddag. Han sier det er ingen indikasjon på at dette var resultatet av et overlagt angrep.

Ifølge Stoltenberg viser de foreløpige undersøkelsene at det trolig var en ukrainsk luftvernsrakett som forårsaket eksplosjonen, men han er tydelig på at han ikke legger skylden på Ukraina.

– La meg være tydelig: Dette er ikke Ukraina sin feil. Russland bærer ansvaret for da de fortsetter sin ulovlige krig mot Ukraina.

– Det skjedde samtidig som Putin sendte en ny bølge rakettangrep mot ukrainske byer, som rammet infrastruktur og sivile ukrainske mål. Det er i seg selv en farlig situasjon, sa Nato-sjefen på en pressekonferanse litt før klokken 13 onsdag.

Les også: Biden: – Raketten i Polen kan ha blitt skutt opp av ukrainske styrker

– Mulig utløsende årsak

NUPI-forsker mener et mulig russisk missilangrep mot et viktig ukrainsk kraftanlegg kan ha utløst en kjedereaksjon, som resulterte i et tragisk ukrainsk missilnedslag i Nato-landet Polen tirsdag kveld.

– Nedslagsfeltet for denne raketten ligger bare ti kilometer unna den polsk-ukrainske grensen, og den er i rett linje for et viktig strømanlegg i Ukraina. Dobrotvir-Zamość-anlegget er viktig infrastruktur for strømforsyningen mellom Polen og Ukraina, sier Jakub M. Godzimirski, som er seniorforsker ved NUPI, til Nettavisen.

– Dette anlegget kan ha vært målet for et eventuelt russisk missilangrep. Det kan ha vært en utløsende årsak, at russerne valgte å angripe dette anlegget med missiler, og så ble ukrainske luftvernraketter skutt opp for å forsvare dette anlegget. Deretter kan deler av ukrainske luftvernraketter ha falt ned på polsk side, sier han.

Russland har erkjent at de gjennomførte et massivt angrep mot militære mål og energiinfrastruktur i Ukraina tirsdag.

Les også: Ekspert om rakettnedslag i Polen: – Den største testen så langt for Nato

– Tror du det er ukrainske luftvernraketter som landet i Polen?

– Det er det amerikanerne påstår, og de har sikkert fått en god oversikt over hva som har skjedd. Det kan også være at man sier dette av politiske grunner for å dempe denne spenningen. Men jeg tror man har gjort en del undersøkelser for å fastslå hva som har skjedd, og at dette er deler av en ukrainsk luftvernrakett, sa Godzimirski til Nettavisen onsdag formiddag, før Stoltenbergs pressekonferanse.

Les også: Russiske raketter traff Nato-landet Polen – to personer er drept

Ekspert: Derfor fikk Russland skylden

Polen var tidlig ute og meldte at dette var en russisk rakett.

– En russiskprodusert rakett rammet og drepte to borgere av Polen, sa talsmann Lukasz Jasina fra Polens utenriksdepartement natt til onsdag og la til at Russlands ambassadør ville bli kalt inn på teppet for umiddelbart å gi en forklaring.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gikk enda lengre:

– Russiske raketter traff Polen, traff Nato-territorium. Dette er et russisk rakettangrep mot kollektiv sikkerhet! sa Zelenskyj i en videotale.

På spørsmål om hvorfor Polen var så kategorisk og tidlig ute med å si at dette var en russisk rakett, svarer hovedlærer i etterretning, Tom Røseth, følgende til Nettavisen:

– De er nok tidlig på bakken og ser at det trolig er en Sovjet-produsert luftvernmissil, altså S-300, som både ukrainerne og russerne har. Russerne har også brukt dette missilet til å skyte på bakkemål i Ukraina, de har konfigurert den til det. Det har muligens vært noe forvirring rundt rekkevidder og mistanke om at det er en russisk- eller sovjetprodusert missil, det var det de vektla i går. Og så har radarbilder nyansert dette i dag, sier Røseth.

Han legger til at Russland har veldig lite å tjene på å angripe Nato:

– Russland frykter å involvere Nato. De ønsker ikke det. Den enkleste og viktigste grunnen til det er at de er konvensjonelt underlegne. Hvis Nato blir involvert i denne krigen så vil Russland tape krigen raskt, og står selvfølgelig overfor et mulig nukleært scenario. Verken Nato eller Moskva ønsker en direkte krigshandling. Moskva ønsker å isolere dette til Ukraina, og aksepterer der en Nato-støtte ved hjelp av våpen, sier Røseth.

Antyder at raketten var ukrainsk

USAs president Joe Biden antydet natt til onsdag at raketten kan ha vært en luftvernrakett fra Ukraina.

Den belgiske forsvarsministeren Ludivine Dedonder sier onsdag formiddag at eksplosjonen sannsynligvis var forårsaket av en ukrainsk luftvernrakett.

Det russiske forsvarsdepartementet hevder at vrakrester fra åstedet stammer fra en luftvernstyrt rakett fra S-300-luftvernssystemet til det ukrainske luftvåpenet.