Kan vi stole på at skattepenger forvaltes på beste måte? Eller finnes det mange eksempler på at skattepenger feilinvesteres, brukes på helt feil måte eller sløses bort?

Sløseriprisen skal belyse forskjellige sider av hvordan det offentlige Norge forvalter fellesskapets midler.

Skattebetalerforeningen skal i samarbeid med Nettavisen dele ut prisen. En utmerkelse som ikke henger høyt, men som kanskje kan være en vekker.

– Det fins svært mange gode kandidater til en Sløseripris. Jeg kan jo nevne en sterk kandidat som jeg ser nesten hver eneste dag: De fysiske sperringene ved T-banen minner oss på alle millionene som Oslo Sporveier brukte på et billettsystem som aldri ble tatt i bruk – fordi det ikke fungerte. De såkalte Flexus-sperrene har kostet skattebetalerne flere titallsmillioner, sier Hallgeir Kvadsheim, kjent fra «Luksusfellen», som er en av jurymedlemmene til prisen.

Sammen med Marte Gerhardsen i Agenda, Mathilde Fasting i tankesmia Civita, direktør Karine Ugland i Skattebetalerforeningen og Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum, skal Kvadsheim finne en verdig «vinner».

– Eller hva med Ahus som brukte nesten fire millioner kroner på en karttjeneste som du egentlig finner bedre versjoner av gratis på nett, fortsetter han.

Marte Gerhardsen i Agenda er enig med «Luksusfellen»-programlederen. Hun mener likevel det er dårlig og kortsiktig planlegging som utgjør den største sløsingen med skattebetalernes penger.

(Saken fortsetter under bildet.)

– Jeg ville gjerne si at jeg stoler på at pengene forvaltes riktig, men vi har både hørt og sett for mange eksempler til at jeg egentlig stoler på det.

Direktøren for Skattebetalerforeningen finner gode kandidater til prisen hver eneste dag i hele Norge.

– I sommer har vi for eksempel sett at Hurdal kommune har prioritert å kjøpe inn lysekrone til rådhuset når kommunen er i en presset økonomisk situasjon, sier hun.

– Jeg håper også at alle kommunene som bruker millionbeløp på forgylte toaletter langs offentlige veier har alt under kontroll i både eldreomsorg og skole, fortsetter direktøren.

Vet du om gode kandidater til Sløseriprisen? Tips oss!