Gå til sidens hovedinnhold

Ekspertene overbevist om rentekutt

Makroekspertene, som sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor, er nå sikre på at Norges Bank kutter styringsrenten ned på 1-tallet. Grunnen er dagens melding om deflasjon i Norge

Les også:

Deflasjon i Norge, kronen raser

Det har kommet overraskende lave pristall i dag, som viser at prisene har falt i Norge det siste året. Konsumprisindeksen viser at prisene i Norge i januar hadde falt med 1,8 prosent fra januar i fjor.Det er første gang i moderne tid vi har deflasjon, altså fallende priser, i Norge.Dette er til en viss grad på grunn av fall fra et unormalt høyt nivå for strømprisen, og det var på forhånd ventet et fall på 1,4 prosent blant makroøkonomer i en rundspørring gjort av TDN Finans.Men selv om man holder energipriser og avgifter utenom, har prisene bare økt med 0,1 prosent det siste året, mens Norges Bank har et mål på 2,5 prosent. I snitt ventet markoøkonomene på forhånd et tall på 0,5 prosent, opp fra 0,4 prosent i desember.Dermed er makroekspertene overbevist om at Norges Bank vil kutten renten fra 2,00 prosent ned på 1-tallet på sitt neste rentemøte, 11. mars.- I forhold til vårt bilde var dette klart svakere, sier seniorøkonom Erik Bruce i Norda om dagens pristall.Han peker på at Norges Bank den siste tiden har sagt klart at prisveksten skal opp, og mener ut fra dette at det er ganske sikkert at banken kutter renten på neste rentemøte, i mars. Han tror på et kvart prosentpoeng, noe som vil gi en styringsrente på 1,75 prosent.Sjeføkonom Thomas Ekeli i Pareto peker på at januar-tallene indikerer at fallet i prisene på importvarer kan være i ferd med å bremse opp, noe som man har ventet på en god stund nå, ettersom det burde være en konsekvens av svekkelsen av kronen det siste året.Men Ekeli peker samtidig på at man har fått en uventet svekkelse i en del innenlandske komponenter, først og fremst husleie, men også innen transport.Større kutt?

Ekeli tror også det blir et kutt på et kvart prosentpoeng i mars. Han mener større kutt vil være forbehold helt spesielle situasjoner, spesielt når utgangspunktet er en rente som allerede er så lav som nå.Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor tror også primært på et kutt på et kvart prosent, men avviser ikke fullstendig at det kan bli et halvt prosentpoeng. - Vi opprettholder vår tro på et kvart prosentpoeng, men ser samtidig en kraftig økt mulighet for et halvt poeng, sier han til iMarkedet.Alle tre ekspertene tror Norges Bank vil beholde dagens grunnholdning i retning av videre kutt også etter rentemøtet i mars.For høyt?

Den siste tiden har kritiske røster begynt å spørre om Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent underliggende prisvekst to år frem i tid er for høyt i en globalisert verden hvor hard konkurranse presser prisene ned.Kan man ende med å skape for eksempel en lånefinansiert boligboble i forsøket på å presse opp prisene på andre varer?Det er Ekeli i Pareto helt uenig i. - Det de siste årene har vist oss er at her er treffsikkerheten veldig dårlig, sier han, og påpeker at det vil være desto større sjanse for å skape en uønsket deflasjon hvis målsetningen for prisveksten skulle senkes.- Hvis man hadde siktet mot et lavere mål, ville man jo nå vært i minus, alt annet likt, sier Ekeli.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken