Gå til sidens hovedinnhold

Eksportbedrifter ønsker 30 milliarder

Strømmer til Sylvias kasse.

- Verdien av eksportkontraktene med GIEK-garanti ble rekordstort i 2008. Tallene viser at verdien av kontraktene var 40,5 milliarder kroner, sier Wenche Nistad, administrerende direktør i GIEK til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) sørger for å stille garantier og dekker risiko når norske bedrifter handler med utlandet. (Se faktaboks.)

- Vi var med å bidro til norsk eksportindustri i 2008, og så langt i 2009 har vi veldig mange søknader. Per i dag har vi søknader på rundt 30 milliarder kroner. Det er et veldig stort volum, fastslår Nistad.

Bankene toner ned
Hun forklarer den svært store pågangen med at norske eksportbedrifter er blitt enda mer avhengig av GIEK siden banksektoren for tiden ikke fungerer som normalt.

- Banksektoren er ikke lenger like aktiv, og det er spesielt de utenlandske bankene som ikke lenger er like aktive i Norge, forklarer Nistad.

Hun er helt klar på at regjeringen gjorde det rette da næringsminister Sylvia Brustad (Ap) før jul varslet at rammene til GIEK ble økt med 60 milliarder kroner. Da holdt rammen til GIEK på å bli sprengt.

- Det var helt nødvendig å gjøre dette, og dette er et tiltak som allerede ser ut til å virke av disse krisepakkene fra regjeringen, sier Nistad.

Hun mener dette grepet har vært helt nødvendig for å holde hjulene i gang i norsk eksportindustri.

- Mye av det vi gjør nå er rettet mot offshoreprosjekter, skipsbygging og offshorerelaterte skip, forklarer Nistad.

Romslig ramme
- Er det noen fare for at rammen deres på ny vil bli brukt opp?

- Jeg tror det tar en liten stund. Vi fikk tildelt en økt ramme slik at vi har 80 milliarder kroner, så har regjeringen sagt at vi kan få 30 milliarder ekstra, hvis det skulle bli nødvendig. Så vi kan holde på en liten stund, sier Nistad.

- Men det var helt avgjørende for norsk industri å få dette på plass?

- Det tror jeg var veldig viktig og riktig. Jeg tenker at regjeringen bruker de aktive virkemidlene som finnes. Dette gjorde at vi kunne komme fort i gang. Vi var allerede operative slik at vi kunne gjøre jobben raskt, sier Nistad.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Jobber som før
Eksportfinans-sjef Gisele Marchand sier til NA24 at de vil fremlegge resultat neste uke og at hun ikke vil si noe om tallene. Men hun kommenterer gjerne hvordan Eksportfinans får gjennomført sine oppgaver etter at staten stilte opp med kapital.

- Nå jobber vi som før. Det er business as usual i forhold til hele eksportsiden. Vi behandler fortløpende de sakene som kommer og utbetaler, sier Marchand.

Hun sier at det er stor usikkerhet om hvordan 2009 vil bli i forhold til volumene på kredittene som gis, men:

- Det er kan se ut som om det er noen forsinkelser og utsettelser på enkelte prosjekter, så anslagene er noe redusert fra november da vi gjorde avtalen med staten. Men det vil bli relativt betydelige utbetalinger i Eksportfinans i år, sier Marchand.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken