Gå til sidens hovedinnhold

Ekstremt nær forfatter

- Gjennom humor kan man ofte berette det største alvor, mener Jonathan Safran Foer. I «Ekstremt høyt og utrolig nært» skriver han om en niårings sorg etter 11. september.

Jonathan Safran Foer (28) omtales som en av de nye litterære kometene i USA. Og det bare etter to bøker. I 2003 kom «Alt blir klart og betydelig», som han skrev etter at han fulgte sin jødiske bestefars liv tilbake til Ukraina.

I august kommer filmen med Elijah Wood i hovedrollen. I «Ekstremt nært og utrolig høyt» følger vi imidlertid ni år gamle Oskar, en gutt som forsøker å finne ut av verden etter at faren omkommer i World Trade Center 11. september 2001.

Vond hemmelighet
Oskar slites også i to av hemmeligheten han bærer på, nemlig at innerst i skapet ligger telefonsvareren med de fem beskjedene faren ringte hjem den skjebnesvangre dagen.

«Ekstremt nært og utrolig høyt» følger den snurrige Oskar, som helst snakker fransk og bare går i hvite klær, gjennom hans søken etter fotfeste. Hvorfor kan man for eksempel ikke bygge skyskrapere for døde mennesker nedover, så kan de døde bo der, mens de levende er i skyskraperne som går oppover?

Men opprinnelig ønsket ikke Jonathan Safran Foer å skrive om 11. september i det hele tatt.

- Jeg ville fortelle en annerledes historie fra nåtidens New York, men jeg fant ut at jeg hadde så mange følelser rundt 11. september og ønsket å finne mer ut om hvorfor. De meste som har vært skrevet har vært så politisk. Det er «det amerikanske folk mot den arabiske verden», godt versus ondt. Jeg ville fortelle en apolitisk, individuell historie.Opprinnelig var imidlertid Oskar i periferien av boken, men han kjempet seg til stadig større plass.

Tragisk eksplosjon
Kanskje var det fordi Safran Foer selv opplevde en traumatisk hendelse da han var ni år gammel. På en sommerleir med sin beste venn eksploderer et kjemisett. Lille Jonathan har akkurat gått på do, men hans beste venn og de tre andre på gruppen ble sterkt skadet – bestevennen ble sterk brannskadet over hele kroppen.

Hendelsen kom til å prege Safran Foer i hele hans oppvekst.

- Som Oskar var jeg ni år da det hendte, og jeg ser jo at tittelen kan relateres rett til hendelsen, men jeg tenkte faktisk ikke på det da jeg skrev boken. Det var ikke slik at jeg skrev «Ekstremt nært og utrolig høyt» for å få det som skjedde ut av systemet, men jeg er enig med den forfatteren som sa at jeg leser det jeg har skrevet, og da ser jeg hva jeg har tenkt, sier Jonathan Safran Foer.

Foruten at boken til tider er hjerteskjærende og nær, er den også til tider fryktelig morsom. Det synes Safran Foer er på sin plass.

- Komedie kan forberede deg på tragedie. Latter åpner deg opp. Det synes å være en generell oppfatning at humor ikke er intelligent. Smarte mennesker synes å mene at å være tragisk er å være intelligent. Men det er jo ofte fullstendig det motsatte, mener han.

Ferdig med trauma
Han ser klart at begge bøkene hans handler om mennesker som har vondt for å kommunisere skikkelig – og særlig på bakgrunn av traumatiske hendelser. Men Jonathan Safran Foer føler seg ferdig med trauma nå.

- Min neste bok skal være noe helt annet. Kanskje noe minimalistisk eller noe romantisk og morsomt. En kjærlighetshistorie, kanskje, smiler forfatteren.

Kan du planlegge det på forhånd?

- Nei.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken