Gå til sidens hovedinnhold

Gift i 70 år - Oppskriften er toleranse

Alve og Else Marie Gullholm har vært gift i 70 år. Ifølge ekteparet er oppskriften toleranse og tålmodighet.

(Romerikes Blad) - Vi har faktisk aldri vært sinte på hverandre, smiler Else Marie Gullholm.

Formiddagskaffen med en kringlebit er satt fram som formiddagsmat. Veggene rundt sofakroken er fulle av familiebilder.

Sammen med mannen Alve har Else Marie mange gode stunder å se tilbake på. Og livet er fortsatt godt, kan 87-åringene bekrefte.

Møttes under krigen
De to traff hverandre under krigen, bare 17 år gamle. Alve hadde akkurat flyktet fra Narvik under invaderingen, I Ballangen traff han Else Marie.

- Det var et stort krigssjøslag utenfor Ballangen. Det var en vond tid. Det var mye trøst å finne i Else Marie da, forteller Alve.

- Jeg kan ikke helt huske hvordan vi traff hverandre, men jeg tror kanskje vi var ute på ski sammen med flere andre ungdommer, forklarer Else Marie Gullholm.

Flyttet 17 ganger
Kort tid etter ble det bryllup på de to 17-åringene. Den første tida bodde de i barndomshjemmet til Else Marie i Ballangen. Deretter gikk turen ut i verden da Alve fikk jobb i Luftforsvaret, etter hvert som oberstløytnant. Sammen har de tre barn.

- Vi har flyttet 17 ganger. I 1962 flyttet vi til Amerika. Alve dro i forveien, mens jeg og ungene dro etter med båten «Stavangerfjord». Jeg kan huske at det var uvær med orkan i kastene på veien over havet, og at vi satt en hel dag på togstasjonen i Washington DC for å bli plukket opp, smiler Else Marie.

- En fantastisk reise
På 70-tallet endte familien Gullholm opp på Jessheim.

- Vi trives her, men det har også vært en fantastisk reise å få bo så mange steder. Vi har truffet så mange flotte mennesker, sier Alve.

Nå har de selv fått fire barnebarn og fire oldebarn, og har egen leilighet i huset hos datteren Berit (55).

- Hva er oppskriften på et så langt ekteskap?

- Det må være toleranse og tålmodighet. Vi har vært så heldige å ha det godt sammen. Og så setter vi pris på å ha en stor flott familie. Den 22. februar møtes vi nærmere 20 stykker for å feire den store dagen. Nå ser vi fram til ti nye år, ler jubilantparet.

Les flere saker fra Rb.no her

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken