(SIDE2): Tirsdag skrev vi om forfatteren Reva Seth som mente at de lykkeligste ekteskapene ikke er basert på forelskelse, men på en nøye planlagt beregning av hva slags partner man vil ha.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Hun tar utgangspunkt i arrangerte ekteskap og asiatiske tradisjoner, og påstår at mange av disse verdiene kan kopieres når man velger livspartner.

Les hele saken: - Arrangerte ekteskap lykkeligst

Utseendet teller
Familieterapeut Lars H. Fengsrud, ved Familiehjelp, er ikke helt enig i Seths konklusjoner, og mener at det i realiteten er utseendet som i utgangspunktet gjør at man blir interessert i noen.

- Jeg vet ikke om noen par som har utelatt elementer i forhold til attraktivt utseende på en eller annen måte hos partneren som en eller flere faktorer man nevner når jeg spør «Hva falt du for hos N. N?». Hos oss i Norge og i Vesten, har vi et helt annet mønster med hensyn til å bli kjent med vår eventuelle livspartner enn i mange andre land. Dette betyr at vi kan «prøve og feile» på egen hånd, sier terapeuten til Side2.

Urealistiske endringer
Fengsrud mener også at det er urealistisk at man i Norge vil endre dette mønsteret å bli kjent på.

- Vi kan ikke styre følelsene våre, noe som jo er det fine med forelskelsen. Jeg tror det hadde blitt veldig kjedelig og lite spennende hvis man hadde utelatt fysisk tiltrekning som et parameter når man valgte partner. Når det er sagt, er det selvfølgelig andre faktorer som gjør at man knytter seg til en partner og at et forhold varer over tid, forklarer Fengsrud.

Færre skilsmisser
Til boken intervjuet Reva 300 asiatiske kvinner i Europa og Nord-Amerika, som alle sa de var lykkelige i sitt ekteskap. Målet var å se om det var en modell for tilfredshet som alle kunne lære av, og forfatteren fant at asiatiske kvinner var både lykkeligere og mer tilfredse med partneren.

Ifølge Reva er skilsmisser i de asiatiske ekteskapene mellom fem og syv prosent. Til sammenligning går nesten 50 prosent av alle norske ekteskap i oppløsning, men familieterapeuten mener dette har en naturlig forklaring.

- For mange i arrangerte ekteskap, er skilsmisse utenkelig ut fra prinsipper om skam og ære, mens vi i Norge ikke har så sterke følelser rundt skilsmisser. Vi ser at ekteskap og forhold bygget på gjensidig tillit og respekt, og partnere med god kommunikasjon og likeverdighet i forholdet i hvert fall ser ut til å trives best og ha det godt sammen, sier han.

Spredte meninger
Blant Side2s lesere er meningen omkring tema variert. Nesten 40 prosent var helt uenig med forfatterens idé, og mener det hele høres hårreisende ut. I underkant av 30 prosent mener det øres ganske fornuftig ut, mens 24 prosent mener det er noe i det forfatteren skriver.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Søk etter en kjæreste på Norges største datingsamfunn!