Gå til sidens hovedinnhold

Disse skal utfordre iPad 3

Nye nettbrett er raskere, tynnere, har bedre skjermer og får Android 4. Disse skal utfordre iPad3.

Apples iPad dominerer foreløpig i nettbrettmarkedet, men i 2012 har flere til hensikt å slåss om oppmerksomheten.

Nye Android

CES – årets store messe for forbrukerelektronikk i Las Vegas – ble det vist frem en rekke Android-nettbrett som både er raskere, tynnere og mer brukervennlige enn de du får kjøpt i butikkene i dag.

Langt fra alle nettbrettene vil finne veien til Norge, men de som kommer er såpass spennende at vi tror de kan bli farlige utfordrere til iPad 2 og den kommende iPad 3-modellen.

I tillegg til at maskinvaren blir bedre, tror vi utvalget virkelig gode apper tilpasset de store skjermene i 2012 vil bli så bra at det blir attraktivt for enda flere å kjøpe nettbrettene.

Avanserte spill

Flere av nettbrettene CES-messen benytter en ny generasjon prosessorer som gir enda bedre ytelse enn nettbrettene som er i salg i dag. Jo flere kjerner prosessoren i et nettbrett har, desto raskere går det – forutsatt at programvaren på nettbrettet er skrevet for å utnytte de ekstra prosessorkjernene.

I 2011 ble det vanlig med prosessorer med to kjerner, i år kommer firekjernede prosessorer for fullt i både mobiltelefoner og nettbrett. Det gir kraft nok til å kjøre svært avanserte spill, og vi tror spillutviklerne kommer til å kaste seg over nettbrettene som nå kommer.

Ett av de mest spennende nettbrettene er Asus Transformer Prime, som ventes i slutten av måneden eller begynnelsen av februar. Nettbrettet benytter Nvidias nye Tegra 3-brikke, som i tillegg til fire vanlige prosessorkjerner inneholder en femte «hjelpekjerne», samt en svært kraftig grafikkbrikke.

Verdens tynneste

Ett av de nettbrettene som vakte størst oppsikt på CES, var Toshibas nye Excite X10-nettbrett. Dette nettbrettet lanseres i Europa under et annet navn, nemlig Toshiba AT200 – og det kommer faktisk til Norge og resten av Europa før det lanseres under X10-navnet i USA.

Les også: Her er verdens tynneste nettbrett

Les også: Firekjernet Toshiba-nettbrett på vei?

Les også: Nettbrettet Apple bør frykte

Toshiba AT200 kommer i norske butikker allerede i løpet av januar til en veiledende pris på 4.495 kroner.

Forbedret Android

En av de store nyhetene på årets Android-nettbrett er at brettene snart vil bli levert med en forbedret versjon av Android.

De aller første Android-nettbrettene var vanskelige å bruke, ettersom de benyttet en versjon av Android som egentlig var ment for mobiltelefoner. Med versjon 3.0 «Honeycomb», som kom i februar i fjor, fikk Android-nettbrettene endelig knapper og menyer som var tilpasset nettbrett.

Nå har Google tatt det ett skritt videre. Android 4 skal fungere like fint på både mobiltelefoner og nettbrett, slik at du kjenner deg igjen uansett hvilken enhet du bruker. De første Android 4-nettbrettene ble vist på CES, og vil dukke opp i Norge utover våren.

Android 4 ser stiligere ut enn tidligere versjoner, og det skal være raskere. I tillegg har Android 4.0 fått nye skrifttyper som ser enda bedre ut på store skjermer med høy oppløsning.

Bedre skjermer

Nettbrettene i 2012 vil få skjermer med høyere oppløsning og bedre bildekvalitet.

Samsung har hatt stor suksess med sine 10,1- og 8,9-tommersversjoner av nettbrettet Galaxy Tab. På CES viste de frem en 7,7-tommers versjon av nettbrettet, hvor den største nyheten er en såkalt Super-AMOLED-Plus-skjerm.

Dette er antagelig den beste skjermen som finnes på markedet, og den samme som brukes i den populære Galaxy S II-mobiltelefonen. Tidligere Galaxy Tab-modeller har benyttet en mer tradisjonell LCD-skjerm, riktignok med høyere oppløsning enn den du finner på iPad 2.

Galaxy Tab 7.7 kommer i norske butikker i januar til en pris på rundt 4.700 kroner.

iPad 3

Da Apple lanserte sin første iPad i januar 2010, revolusjonerte de nettbrettmarkedet. Nettbrett hadde eksistert i mange år, men de var store, klumpete, kjedelige og vanskelige å bruke.

Nå som mange av konkurrentene omsider har klart å komme opp med noe som er fullt på høyde med iPad 2, lurer mange på hva Apple har på lur. Sannsynligvis vil de lansere en iPad 3 om ikke lenge – kanskje allerede i februar eller mars.

Apple pleier imidlertid å holde kortene veldig tett til brystet, og det er derfor vanskelig å vite om det er hold i ryktene. Men at den vil bli raskere og antagelig få en enda skarpere og mer høyoppløst skjerm, er i hvert fall veldig sannsynlig.

Les hele denne saken på Amobil.no

Les også følgende saker:

Her er samlesiden for CES-messen i Las Vegas

Test av første nettbrett med Windows 7

Dette er en moromobil for tusenlappen

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen