Gå til sidens hovedinnhold

En unik mobiltelefon

iPhone 5S først med fingeravtrykkleser og 64 bit-brikke.

Apple tok verden med storm med sin første iPhone i 2007. Senere har selskapet måttet tåle mye kritikk for å ha lansert telefon etter telefon uten å gjenskape magien.

Ny revolusjon?

iPhone 5S kunne raskt ha havnet i samme kategori. Det vil si med samme skjerm og utseende som forgjengeren. En raskere prosessor og litt større batteri er, når det kommer til stykket, det minste man kan forvente av et selskap som slipper én ny modell i året.

Les også: Sendte «spioner» til iPhone-kø

Les også: Nye bilder av iPad5 har lekket ut

Les også: Slik oppgraderer du mobilen din til iOS7

I år kom det riktig nok to modeller. iPhone 5C er en iPhone 5 til lavere produksjonskostnader og følgelig lavere pris. Men flaggskipet «alle» har ventet på heter iPhone 5S.

For en gangs skyld har kritikken mot manglende innovasjon vært dempet. Det skyldes nok i første rekke at telefonen har en funksjon ingen annen mobiltelefon kan skilte med. Den har nemlig en fingeravtrykksensor i menytasten. I tillegg har Apple som første mobilprodusent valgt 64-bit-arkitektur på brikkesettet i telefonen. Det betyr at telefonen er klar for å takle svært avansert programvare.

Små designendringer

Den nye menytasten skiller seg fra den gamle ved at den er flat, og mangler det karakteristiske firkantmerket Apple har hatt på alle sine tidligere iPhone-modeller.

På baksiden av telefonen har fotolampen fått følge av en ekstra diode med ravfarget lys. Til sammen tar disse diodene dobbelt så stor plass som den gamle diodelampen. Dermed ser du raskt om noen snakker i den nye eller den gamle iPhone 5-en.

Er du observant, vil du kanskje også legge merke til at metallfargen på den sorte utgaven er lysere på iPhone 5S enn den var på iPhone 5. Apple måtte tåle kritikk for at fargen på kanten av den mørke iPhone 5 ble skrapet bort ved bruk. Nå er det problemet forhåpentligvis minimert.

iPhone 5S kommer også i en hvit variant lik den vi kjenner fra før, i tillegg til en ny variant der metallet er gyllent.

Samme tilbehør

Telefonens størrelse er uendret, og alt tilbehøret vi har til iPhone 5 kan brukes også på iPhone 5S.

At designen er uendret skaper ikke like stor begeistring i alle kretser. Det er vel ingen overdrivelse å si at designerne som jobber med iPhone har hatt late dager de siste årene. Den viktigste designendringen vi venter på er en endring i skjermstørrelse.

Det er ingen tvil om at mange liker formatet med fire tommer skjerm. Men Apple ville antakelig nådd et langt større publikum om også de som foretrekker en større skjerm kunne velge iPhone.

Fingeravtrykk og kodelås

Fingeravtrykkleseren på iPhone 5S er presis, og har vist seg å fungere utmerket gjennom hele testperioden. Det vi reagerer på er at vi nokså ofte må taste inn en kode for å aktivere fingeravtrykkleseren.

Telefonen maser etter kode hver gang vi skrur den helt av og på. Dessuten maser den etter kode når vi skal handle i App Store. Først når koden er tastet inn, får vi lov til å fortsette handelen ved hjelp av fingeravtrykk.

Vi vil på ingen måte avskrive fingeravtrykkleseren som tøv. Den fungerer greit når vi skal låse opp telefonen, og vi ser også at den kan åpne for nye muligheter innen sikker handel, adgangskontroll og liknende.

Meget bra på underholdning

iPhone 5S har det beste kameraet vi har sett på en iPhone. Det betyr ikke så lite, for iPhone 5 har også et helt brukbart mobilkamera. Nytt i dette kameraet er bedre lysfølsomhet, samt mulighet for å filme med 120 bilder per sekund. Det gjør at du kan se opptakene i sakte film med jevne bevegelser.

Musikkspilleren i iPhone 5S er ikke noe fremskritt, men den fungerer. Menyene er renere og penere enn tidligere, men om du likte å bla i albumbilder ved hjelp av Cover Flow, vil du bli skuffet. Nå er denne funksjonen erstattet av en kollasj av kvadratiske albumbilder i tre rader.

Apple har fremdeles ikke noen lydutjevner (equalizer) i musikkspilleren sin. Men som vanlig kan du kompensere for de fleste manglende funksjoner i iOS ved å legge til appliaksjoner fra App Store.

Større batteri

Apple iPhone 5S har fått større batteri enn iPhone 5, og Apple hevder batterikapasiteten er rundt 20 prosent bedre enn før. Vår erfaring er at telefonen holder lenger ved moderat bruk, mens at den ved tøff bruk tapper batteriet minst like raskt som før.

Telefondelen i iPhone 5S er som på iPhone 5. Lyden er god, men vi kunne godt tenkt oss bedre antennefølsomhet. Brukergrensesnittet er enkelt å lære, og ser ryddigere ut på iPhone 5S med iOS 7 enn det gjorde på telefoner med iOS 6.

Den nye iPhone-en har også bedre støtte for 4G enn det iPhone 5 har.

Alt i alt er iPhone 5S raskere enn iPhone 5 med en fingeravtrykksensor du antakelig vil synes er en grei erstatning for å slå kode hver gang telefonen skal låses opp.

Utsolgt

Det er foreløpig ikke kommet noen dato for når iPhone 5S blir å finne i norske butikkhyller. Apple har heller ikke sagt noe om hva telefonen skal koste her til lands. Prisen i utlandet for 32 GB-versjonen indikerer at den vil havne på rundt 6 000 kroner.

For øyeblikket er telefonen utsolgt, men det vil neppe ta lang tid før Apple har nye forsendelser på plass i butikkene. Vi gjør oppmerksom på at telefonen kan være tilgjengelig via forhandlere som har gråimportert den, men at du da må regne med å måtte betale vesentlig mer

Alternativene

Om du ikke trenger den nye fingeravtrykk-leseren, vil du antakelig klare deg godt med den eksisterende iPhone 5, men den har nå forsvunnet fra Apples varesortiment. Er du heldig, kan du kanskje kjøpe den til lavere pris hos forhandlere som har igjen denne modellen på lager.

iPhone 5C er en del billigere enn iPhone 5S, og leveres med et plastchassis i ulike fargevarianter.

Kjøper du iPhone 5S for å ha den heftigste mobiltelefonen på markedet, bør du kanskje orientere deg litt . iPhone 5S er en kraftpakke, men må se seg slått av vanntette Sony Xperia Z1 på de aller fleste områder.

Les hele testen av iPhone 5S på Amobil.no

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021