Gå til sidens hovedinnhold

Ikke noe visvas

Med Vivaz kommer du enda et hakk nærmere videokameraet.

AMOBIL.NO:HD-opptak på mobilen høres utvilsomt forlokkende ut. Det er nettopp dette Sony Ericssons nye modell, Vivaz, kan skilte med.

Helt siden Samsung Omnia HD fikk oss til å smile over å se en spennende nyvinning på en mobiltelefon til salgs her i landet, har HD-videoopptak vært noe de mange har ønsket seg på mobilen.

Finn prisen på Sony Ericsson Vivaz i Prisguide

God trykkskjerm på gamlemåten

Vivaz har andre kvaliteter enn bare videoopptak. Dette er en ren trykkskjermtelefon, som kun har ringetaster og menytast som fysiske taster på fronten av telefonen.

Skjermen er av typen som reagerer på trykk, så det holder ikke å bare stryke fingeren over skjermen slik som på Iphone. Allikevel ble vi imponert over hvor bra trykkskjermen fungerte. Det mangler fortsatt noe for å komme på høyde med de beste touch-telefonene, men brukeropplevelsen er god.

Selve skjermteknologien er også av den tradisjonelle TFT-typen. Skjermen er imidlertid klar og skarp, men det merkes at den ikke fungerer optimalt i sterkt sollys.

Ovale gleder

Ikke bare er Vivaz ganske kompakt, den er også svært oval. Det finnes knapt en rett vinkel på telefonen, uten at dette plaget oss under testperioden.

Om det er den ovale utformingen av åpningen for høyttaleren skal være usagt, men vi synes ikke lyden under samtale var optimal, noe som selvsagt er et ankepunkt ved en mobiltelefon.

Bruker du de medfølgende hodetelefonene er lyden imidlertid bra. Dette gjelder også om du spiller musikk med mp3-spilleren eller hører på FM-radioen.

Hodetelefonene kobles for øvrig til via en standard minijack-tilkobling, som også fungerer som TV-ut utgang.

Vivaz har Symbian S60-menyer. Dette er samme plattform som blant annet mange Nokia- og Samsungtelefoner bruker. Grensesnittet er velkjent for mange, du har rik funksjonalitet og du kan installere ekstra programvare.

Sony Ericsson har også lagt til synkronisering med Activesync, og overføringen skjer i Super 3G-hastighet.

Topp video

Vivaz kan som sagt ta opp video i HD-kvalitet, nærmere bestemt i en oppløsning på 1280 x 720 piksler med 24 bilder i sekundet. Resultatet blir bra.

Dette skyldes ikke at bildekvaliteten i seg selv er unik, men god oppløsning kombinert med en bildehastighet som henger med og brukbar lyd gjør at resultatet blir bra tatt i betraktning at vi snakker om en mobil.

Det er selvsagt litt tidlig å hive ditt dedikerte videokamera i søpla, men sammenlignet med andre HD-mobiler klarer Vivaz seg bra, og er med knapp margin den beste HD-mobilen du får i dag.

Videoopptaket har ikke gått bekostning av vanlig fotografering. Også når det gjelder stillbilder overbeviser Vivaz.

Spennende konkurrenter

Like spennende som Samsung Omnia HD var når den kom er Vivaz ikke. Omnia Hd kan også skilte med større skjerm og skikkelig videoavspilling. Vivaz har heller ikke gigantskjermen og de rå spesifikasjonene til HTC HD2.

Ser vi på telefoner som ligner har Samsung en drøss alternativer. Samsung Jet er kanskje den største konkurrenten av disse. Den mangler det gode videokameraet og er ikke like proff, men er billigere, har en bedre skjerm og er en tiltalende telefon på de fleste måter.

Vil du ha en telefon som er kompakt samtidig som du har topp videoopptaker og ellers godt kamera, er Sony Ericsson Vivaz det beste alternativet. Da får du også en telefon som er proff nok for de aller fleste.

Les hele testen av Sony Ericsson Vivaz på Amobil.no

Les også disse testene:

HTC HD2 - Råtass med monsterskjerm

Samsung S8000 Jét - Samsung inn i Jet-alderen

Les også disse sakene:

Dette kan du gjøre med Iphone

Test: Sound ID 400 - Lite og lett Bluetooth-sett

Nå kommer Opera Mini 5 for Android

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021