Gå til sidens hovedinnhold

Superkamera på mobilen

NOKIA 808 PUREVIEW: Bildebrikken i denne mobiltelefonen er større enn i de fleste kompaktkameraer.

En av de mest spennende nyhetene på Mobile World Congress i Barcelona denne uken er en ny Nokia Belle (Symbian)-mobil med kamera på hele 41 megapiksler. Telefonen har fått navnet Nokia 808 PureView og er den første som bruker Nokias såkalte PureView-teknologi for bildebehandling.

Les også: Huawei D Quad - et beist av en mobiltelefon

Les også: Sony med neste generasjon smartmobiler

Les også: Slik blir Mobile World Congress i Barcelona

Spesiell teknologi fra Nokia

En stor bildebrikke og høy oppløsning skal ifølge Nokia gi svært skarpe og detaljerte bilder, og kameraet skal fungere godt i dårlig lys. Bildene kan lagres i lavere oppløsning, for deling på e-post, MMS eller i sosiale nettverk.

Akam.no har dette å si om PureView-teknologien: Bildebrikken i Nokia 808 PureView er mildt sagt spesiell med tanke på at den befinner seg i en mobiltelefon og ikke et kamera. For det første er den på hele 1/1.2", noe som er større enn i de fleste kompaktkameraer for entusiastmarkedet.

For det andre bruker den sine 41 megapiksler til å konstruere en mindre bildefil på 2, 3, 5 eller 38 megapiksler. Hva dette har å si for bildekvaliteten i dårlig lys forblir ukjent, men det er faktisk potensielle fordeler ved dette i godt lys, ikke minst fordi man på de mindre størrelsene slipper unna en del problemer med Bayer-interpoleringen.

I tillegg kan man «zoome» digitalt ved å bare benytte et område midt på bildebrikken. Ikke bare bruker man da optikkens beste område, men man slipper også den dårligere lysstyrken som er en følge av lange brennvidder.

Nye Nokia Lumia 900

Nokia lanserte også som forventet den nye Nokia Lumia 900-modellen i land utenfor USA. Telefonen ble lansert på CES-messen i januar, men den gangen kun i en AT&T-modell for det amerikanske markedet.

Les også: Flere saker fra World Mobile Congress

Nå har Nokia annonsert at det kommer en versjon også for Europa. Denne vil ha 42 Mbps HSPA+ i stedet for LTE. Telefonen har en 4,3-tommers ClearBlack AMOLED-skjerm.

I tillegg lanserte Nokia tre nye mobiler i Asha-serien. Dette er enkle telefoner først og fremst beregnet på «nye markeder». Asha 302 er en modell med QWERTY-tastatur, mens Asha 203 og 203 er rimelige modeller med berøringsskjerm.

Asha 202 har mulighet for enkel veksling mellom to SIM-kort, slik at man skal kunne veksle mellom ulike abonnementer avhengig av hva som er mest lønnsomt prismessig der man er.

Les hele denne saken på Amobil.no

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter