Gå til sidens hovedinnhold

Elendig slutt på dyster uke

USA-børsene satte et blodrødt punktum for den svakeste børsuken siden i sommer.

Sjokkerende svake arbeidsmarkedstall sendte USA-børsene kraftig ned fredag. Markedet generelt falt rundt 2 prosent. Nasdaq-indeksen falt nær 4 prosent.

For uken som helhet har Nasdaq falt drøyt 6 prosent, det største ukesfallet siden februar i fjor. S&P 500 og Dow Jones falt begge over 4 prosent i løpet av den første uken av 2008.

Svake jobbtall
Dagens store nyhet var den månedlige sysselsettingsrapporten. Sysselsettingen utenfor jordbruket økte med 18.000 i desember. Det er langt under forventingene på 70.000. På grunn av befolkningsvekst må det skapes mer enn 100.000 nye arbeidsplasser i måneden for å unngå at ledigheten øker.

Samtidig økte ledigheten til 5 prosent fra 4,7 prosent. Her hadde økonomene ventet en ledighetsrate på 4,8 prosent

Arbeidsmarkedet har vært lyspunktet i den amerikanske økonomien det siste året. Elendig boligmarked og kredittørke i finansverdenen har ført til spekulasjoner om at verdens største økonomi er på vei inn i en nedgangsperiode, men de verste pessimistene har blitt overdøvet av en sunn utvikling i sysselsettingen og en forholdsvis lav ledighet.

Fredagens tall viser at jobbmarkedet har hatt sin dårligste utvikling siden august 2003. Det skremte markedet.

Innkjøpssjefene i tjenestesektoren har større tiltro til utviklingen i den amerikanske økonomien enn kollegaene i andre sektorer. ISM-indeksen for serviceindustrien endte på 53,9 i desember. Økonomene hadde ventet at denne ville havne på 53,8 poeng i desember. Onsdag kom det skuffende tall fra resten av sektoren. ISM-indeksen havnet på 47,7, mens forventningene tilsa 50,9 poeng.

Den stigende resesjonsfaren sørger for at oljemarkedet også reagerer. Prisen på den amerikanske referanseoljen WTI falt 1,5 prosent til 97,73 dollar. De to foregående dagene har prisen på kontraktene passert 100 dollar i en kort periode, men falt raskt tilbake.

Tungt innen IT
Nasdaq-indeksen var svært svak fredag, anført at chipsektoren. Verdens største brikkeprodusent, Intel, ble nedgradert til nøytral fra overvekt av JP Morgan. Meglerhuset advarer mot at en nedgang i antall ordre i PC-markedet øker faren for nedsiden på estimatene i første halvår i 2008.

Dette kom etter en negativ sektoranalyse fra Bank of America tidligere i uken. Både Intel og konkurrenten AMD falt 8 prosent fredag, etter blodige dager hele uken.

Ellers falt Apple 8 prosent, Dell 7 prosent og Amazon.com 7 prosent.

Bilaksjer og boligrelaterte aksjer falt også tungt. Det samme gjorde mange slags butikker, etter resultatvarsel torsdag fra interiørkjeden Bed, Bath & Beyond.

Den eneste sektoren som pekte seg ut med enkelte lyspunkter var defensive forbrukergoder av den typen som er lite påvirket av økonomiens utvikling. For eksempel steg Colgate Palmolive, formodentlig i tro på at folk fortsetter å pusse tennene selv om det blir økonomisk resesjon.

Hørte ikke på Bush
President George Bush holdt fredag en pressekonferanse hvor han argumenterte mot skattehevinger, som mange i Kongressen ønsker. Han benyttet samtidig anledningen til å si at finansmarkedene i USA er «sterke og solide».

Fredag så det ikke ut som markedsaktørene kjente seg igjen.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -1,96% til 12.800,18

Nasdaq -3,77% til 2.504,65

S&P 500 -2,46% til 1.411,63

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer