Mens USA-børsene var stengt og amerikanerne var opptatt av å spise kalkun og feire «Thanksgiving Day» torsdag stupte fremtidskontraktene i takt med aksjefall i resten av verden. Fredag kom fallet i aksjemarkedet også da nøkkelindeksene endte alle med nedgang på mellom 1-2 prosent.

Nedturen var bred og på New York Stock Exchange falt fem aksjer for hver som steg, mens alle de 30 selskapene som inngår i Dow Jones endte i rødt.

Sort fredag
Fredag er det «Black Friday», der amerikanerne blir møtt med en rekke lokketilbud fra butikkene. Dette markerer for alvor starten på julehandelen. På Wall Street stengte børsene tre timer tidligere enn hva som er vanlig og volumet var som ventet lavt, noe det pleier å være dagen etter «Thanksgiving Day».

Når det er lite omsetning på børsene kan dette bidra til økte svingninger. Dette kan avbildes i fryktindeksen VIX, som viser prisen for å forsikre seg mot kursfall. Fredag steg denne med 20,80 prosent eller 4,26 poeng til 24,74 poeng. Da panikken var på det verste for vel et år siden, lå indeksen rundt 80 poeng.

Tillitssjokk
Gjeldsproblemene til Dubai World har gitt aktørene i markedene en frisk påminnelse om at finanskrisen ikke kan avblåses. Det statlige selskapet Dubai World er eierselskapet bak eiendomsutviklingsselskapet Nakheel. Gjelden i dette selskapet er på 60 milliarder dollar, og Dubai World har bedt om utsettelse av nedbetaling av dette lånet.

Nyheten sendte sjokk ut i markedene og viser at finanskrisen ikke er over. investorene har ikke glemt kollapsen til Lehman Brothers i september i fjor, som sendte verden ut i en økonomisk krise der bankene stoppet utlån da de fryktet en dominoeffekt knyttet til råtne lån.

- Jeg tror det er et signal på det som kommer. Næringsbygg fortsetter å gå nedover. Folk kommer til å fortsette med å misligholde gjeldsnedbetalinger, sier Dave Rolli hos Canaccord Adams, ifølge Associated Press.

En annen aktør betegner hendelsen som et tillitssjokk.

- Vi har hatt et marked som var ganske sterkt, som på en måte så ut til å ha en økende evne til å riste av seg dårlig nytt. Plutselig har fått et sjokk i tilliten, kommenterer aksjestrateg Philip Isherwood hos Evolution Securities til CNN Money.

Han mener at gjeldsproblemene til Dubai World ikke er så store nyheter at det forsvarer at Dow Jones skal falle over 300 poeng, men sier at nyheten er en stygg vekker for investorenes tillit.

- Det er ikke fravær av risiko. Det er alltid risiko. Vi har bare blitt påminnet om det, sier Isherwood.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mener at situasjonen så langt er nokså uavklart.

- Det som er klart, er at Dubai har problemer med å betjene en gjeld på 59 milliarder dollar. Det som er langt mindre klart, er hvem som er eksponert, direkte eller indirekte. Uklart er det også om Dubai kan vente hjelp fra sine naboer blant De forente Arabiske emiratene, spesielt Abu Dhabi. Men selv om de skulle få slik hjelp, må Abu Dhabi i så fall selge betydelige aktiva, noe som i så fall vil påvirke prisene i markedene, skriver Mork i en rapport fra meglerhuset.

Les mer: - Kanskje vi slipper med skrekken

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -1,48 % til 10.309,92
Nasdaq -1,73 % til 2.138,44
S&P 500 -2,10 % til 1.087,27
Olje (WTI) -2,45 % til 76,05 dollar per fat
Gull -1,08 % til 1.174,20 dollar per unse