Gå til sidens hovedinnhold

Elendig ukeslutt

To dager med børsopptur i USA ble erstattet med markant fall fredag.

USA-børsene falt markant fredag, etter to dager med oppgang. Indeksene snuser dermed igjen på de svakeste nivåene siden i fjor vår.

Fokus er på de tilsynelatende endeløse problemene i finansnæringen. Spekulasjoner om at Merrill Lynch kan komme til å ta nedskrivninger og tap på 15 milliarder dollar i forbindelse med eksponering mot investeringer rettet mot subprimelån skremmer markedet. Dette vil i så fall bli nok en avsetning i multimilliardklassen for et amerikansk finanskonsern. Merrill Lynch falt 5 prosent i dag.

De tre finansgigantene Merrill Lynch, Citigroup og JPMorgan Chase legger i neste uke frem sine tall for siste kvartal. Det blir, for å si det forsiktig, spennende.

American Express advarer mot lavere forbruk og mislighold av kredittkortregninger kan gå ut over overskuddet gjennom hele 2008, og følger i sporene til konkurrenten Capital One Financial som har satt av 650 millioner dollar for å forberede virkningen av ubetalte kredittkortregninger. American Express falt 10 prosent fredag.

Bank of America kjøper den kriserammede boliglånsbanken Countrywide Financial til 4 milliarder dollar. Kjøpet kommer bare måneder etter at Bank of America investerte rundt 2 milliarder dollar i selskapet. Bank of America falt 2 prosent fredag.

Samtidig går det spekulasjoner om at JP Morgan Chase er i forhandlinger om å kjøpe en annen kriserammet boliglånstilbyder, nemlig Washington Mutual. Nyhetsbyrået Dow Jones skriver fredag at samtalene er i en tidlig fase.

Svak handel
Mange forbrukerorienterte aksjer ble også dukket fredag. McDonald’s, som klarte seg godt gjennom sist høst, falt fredag 7 prosent. Det samme gjorde konkurrenten Burger King.

Den eksklusive gullsmedkjeden Tiffany’s falt 11 prosent etter å ha varslet om sviktende etterspørsel i butikkene, selv om hovedbutikken i New York gjør det bra på grunn av turistene som lokkes av den svake dollaren.

Stort underskudd
På makrofronten kom det meldinger om at importen øker til rekordnivåer og medfører et dundrende underskudd på den amerikanske handelsbalansen i november.

Handelsunderskuddet i USA vokste til 63,12 milliarder dollar i november. Det er en oppgang fra det reviderte underskuddet på 59,75 milliarder dollar i oktober. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News et underskudd på 58,6 milliarder dollar.

Importprisene i desember var helt flate. Den amerikanske importprisindeksen var uforandret i desember, etter at de steg med 3,3 prosent i november, viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Dette var helt i tråd med forventningene.

Mens det meste falt fredag, ble gull for første gang i historien handlet over 900 dollar pr. unse. Det er en oppgang på nær 50 prosent fra i fjor sommer.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones -1,92% til 12.606,22

Nasdaq -1,95% til 2.439,94

S&P 500 -1,36% til 1.401,03

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå