Gå til sidens hovedinnhold

Lønner seg å klage på karakteren

Over halvparten som klagde på eksamenskarakteren i engelsk fikk endret karakteren. Les mer om dette her.

(YEYE): Med ferske tall fra fylkesmennene viser det seg at det lønner seg å klage på eksamenskarakterene.

Halvparten fikk endret
Så mye som halvparten av alle som klaget på eksamen i engelsk i grunnskolen fikk endret karakteren, og i norsk var det 1 av 3. Alvorlig, sier leder av Elevorganisasjonen Håvard Vederhus.

I norsk fikk 191 elever endret sin karakter, som tilsvarer over 30%. Av de 174 elevene som klaget på eksamenskarakteren i engelsk gikk 92 av dem opp i karakter, og syv gikk opp hele to karakterer. Dette reagerer Elevorganisasjonen sterkt på, og mener dette viser store svakheter ved dagens vurderingssystem.

– Det er stor usikkerhet knyttet til vurderingen og den karakteren eleven får, sier leder Håvard Vederhus.

Rettferdig, likeverdig og sikker
Elevorganisasjonen mener at det skal være sikkert at eleven får en rettferdig, likeverdig og sikker vurdering. Det er tydelig at sensorene i dag har forskjellig oppfatning om hva og hvordan man skal vurdere eksamensbesvarelser.

– Vi ønsker å erstatte dagens eksamensordning med et vurderingssystem som sikrer at elevene får den karakteren de fortjener, sier Vederhus.

Han peker på at det også er mange andre problemer med dagens eksamensordning. Elevene får ikke vist sin helhetlige kompetanse og må på kort tid prøve å vise det de har lært gjennom ett eller flere år på skolen. Vederhus mener at klageretten er viktig og at tallene viser at elever burde klage hvis de er usikker på om de har fått riktig karakter.

Klagde du på eksamenskarakteren? Var din karakter urettferdig? Kommentér under saken!

Kommentarer til denne saken