Gå til sidens hovedinnhold

- Twitter er tross alt ikke fetende

Digital avrusning er en ny trend. Tom Egeland og Elin Ørjasæter er usikre på om det er noe for dem.

(SIDE2): - Bli med på Unplugging Challenge fra mandag 23. desember til og med søndag 29. desember. For meg betyr det null TV, null sosiale medier og å begrense meg til å sjekke mailen to ganger per dag på de tre arbeidsdagene, skrev en av verdens mest innflytelsesrike nettkvinner, Arianna Huffington nylig på bloggen sin.

Egen lidelse

Grunnleggeren av Huffington Post sier hun er totalt avhengig av sosiale medier, men at hun denne julen kun skal skrive to e-poster hver dag. Alt annet skal hun slå av, mobil, TV, skjerm, nettbrett.

Hun er ikke den eneste som hevder at en «digital avrusning» er det nye.

The New York Times skriver at Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, som er en ledende manual for psykisk sykdom, planlegger å inkludere internettavhengighet i sitt vedlegg.

Både forfatter Tom Egeland og førstelektor, debattant og Nettavisen-blogger Elin Ørjasæter kjenner seg igjen i avhengigheten.

- Jeg kjenner meg jo igjen, jeg gjør jo det. Bare det at du får tak i meg på mobilen på vei til byen for å julehandle, viser jo hvor tilgjengelig jeg er, sier Tom Egeland til Side2 (ettter at vi kontaktet ham via Facebook ).

Utenkelig ikke å være på

Mens Egeland nylig skapte stor debatt rundt fortsettelsen av Stieg Larssons bøker på sin Facebook-side, er Elin Ørjasæter svært aktiv på Twitter der hun gjerne debatterer sine meninger lenge og godt. For et drøyt år siden ble hun lei alle kommentarer og tok en pause. Men nå er hun tilbake.

Er det en reell sak at man må være på sosiale medier for å henge med på det sosiale og hverdagen?

- Det kommer jo helt an på hvilke venner du har. Overraskende mange på min alder har ikke noe digitalt liv, og da trenger de selvfølgelig ikke være på sosiale medier for å henge med, de lever livene sine ikke-digitalt og har jo like bra liv som meg. Men for meg er det nokså utenkelig å ikke være på sosiale medier, fordi det er der det sosiale livet mitt foregår. Det er der jeg får nyheter om morgenen, det er også der jeg går, på Face eller Twitter for å slappe av om kvelden, sier hun til Side2.

Også Egeland er aktiv på Facebook og Twitter, selv i jula. Men totalt avhengig, det er han ikke.

- All avrusning er en god idé

- Jeg skammer meg ikke over å være på Facebook. For meg som forfatter, som gjerne sitter 10 timer alene og jobber, er sosiale medier som kaffeautomaten eller røykerommet for andre. Men ved høytider har familien forrang, sier han.

Er en såkalt digital avrusning da en smart idé?

- Ja. Sier Elin Ørjasæter. - All avrusning er en god idé. Jeg tror det ofte er de samme personene som blir avhengige av ting generelt, man kan snakke om en «avhengighetsnatur». Det er folk som spiser for mye, drikker for mye og er for mye på Facebook¿ Jeg må innrømme at jeg ikke har lyst til å gjøre en digital avrusning. Til det er mitt digitale liv for interessant og hyggelig, sier hun.

- Men jeg ser også at det går ut over konsentrasjonen, og at det tar mye tid. Jeg ser derfor ikke bort fra at det kan bli aktuelt en annen gang, men ikke denne jula, nei!

Tom Egeland mener at rådene i artikkelen Side2 skrev for så vidt har noe for seg, men blir litt vel firkantet.

Foran rydding og sminking

- Det handler jo om å bruke mobiler og slikt når det passer. Ikke midt i juleselskapet. Jeg er enig med Huffington at jula er det familie og venner som gjelder, og så må du tilpasse mobilbruken etter det. Men en ting er sosiale medier. Er det for eksempel lov å spille Candy Crush i juleselskaper? Spør han.

Så du har ikke mobilen på middagsbordet under julemiddagen?

- Nå har det seg slik at jeg er så gammeldags og nerdete at jeg har den i en veske i beltet. Det er jo det ultimate tegnet på en utdatert gammel gubbe, humrer Egeland.

Han synes «helt av eller helt på» er et litt merkelig scenaro. Og er også usikker på definisjonen av avhengighet.

- Nå lever vi i 2013 hvor de fleste av oss har mobiltelefon og sosiale medier er en del av hverdagen. I hvilken grad det er avhengighet... Har vi da også en avhengighet til for eksempel bilen vår? Det er klart at jeg godt kunne leve uten begge deler, sier han.

Elin Ørjasæter svarer imidlertid glatt at Twitter-entusiasmen noen ganger får forrang for andre ting.

- Om jeg har! Ofte har jeg noen minutter før jeg skal ut av huset, der jeg normalt ville ryddet litt eller sminket meg. Så ender det med at jeg løper ut i siste liten, med uryddet kjøkken og usminket fjes... fordi et eller annet har engasjert på Twitter, sier hun.

- Det som bekymrer meg litt er jo om den omfattende tidsbruken på Face og Twitter påvirker hjernens måte å jobbe på. Jeg synes jeg er mer ukonsentrert enn for noen år siden. Jeg hadde nær sagt at jeg håper det er alderen¿ men kanskje det er sosiale medier? Hvor ofte har man ikke tenkt at man skal google ditt og datt, eller legge ut ditt og datt, men før man kommer så langt så har det dukket opp noe annet på skjermen og så sklir man ut i cyberspace et helt annet sted enn man hadde tenkt. Det beste med papirmediet er jo at det nettopp er så dødt. Det skjer ingenting på en avisside. Så dermed leser man den uten avbrytelser, sier Ørjasæter.

Som dog ikke synes det er en så stor fare at det blir noen digital avrusning med det første.

- Om jeg har tenkt å logge av i jula? NEI! Twitter er tross alt ikke fetende. Noe må man kunne drive med med god samvittighet :-)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken