Gå til sidens hovedinnhold

Nei, dette er ikke landbruksministeren

Elisabeth Aspaker (H) fra ku til fisk.

Under valgkampen i 1989 melket Elisabeth Aspaker (H) en ku for velgernes gunst. 24 år senere er hun fiskeriminister i Ernas nye regjering.

- Jeg husker at jeg faktisk måtte melke kua. Det har jeg ikke gjort siden, og jeg må innrømme at jeg synes mest synd på kua, sier Aspaker og flirer da hun blir konfrontert med bildet tatt av Nordlys-fotograf Torgrim Rath Olsen i et fjøs i Balsfjord 17. august 1989.

Stortingsvalget i 1989 endte med varaplass for Elisabeth Aspaker. Først i 2005 ble hun valgt inn som fast representant for Troms, hvor hun har sittet som medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen siden 2009.

Onsdag ble 50-åringen fra Harstad utnevnt som fiskeriminister i Erna Solbergs blåblå regjering.

- Forventet det ikke
- Det har vært en fantastisk dag, en dag med mye følelser, sier Aspaker til Nordlys.

Hun beskriver det som uvirkelig da hun forlot Stortinget i går formiddag for å bli møtt av personlig sjåfør og et hav av svarte biler parkert i Akersgata.

- Jeg gikk ikke rundt og forventet å bli statsråd, for jeg vet hvor vanskelig det er å legge slike kabaler. Det er en fantastisk tillitserklæring å bli spurt, sier Aspaker.

At hun har bakgrunn fra forsknings- og utdanningspolitikk de siste årene, tror hun er en positiv erfaring å dra med seg i den nye statsrådjobben.

- Vi har en jobb å gjøre for å få til mer forskning, mer innovasjon og mer teknologiutvikling for å ytterligere øke verdiskapingen fra fiskeriene. Dette er en næring som betyr utrolig mye Norge, men ekstra mye for Nord-Norge, sier Aspaker.

- Visjon til virkelighet
Hun har pakket ut av kontoret på Stortinget og fikk i går overrakt nøkkelen til sitt nye kontor fra Lisbeth Berg-Hansen (Ap). Aspaker selv er fornøyd med at fiskeriministerposten forblir nordnorsk.

- I regjeringsplattformen har vi sagt at vi skal gjøre Nord-Norge til en av Norges mest skapende og bærekraftige regionene. Fiskerinæringen er helt avgjørende for å gjøre den visjonen til virkelighet, og da er det en fantastisk mulighet å få være statsråd for det området, sier hun.

Samtidig vedgår Aspaker at fiskeriene ikke er det politikkområdet hun har mest direkte erfaring med.

- Jeg er opptatt av å bygge mer kompetanse innenfor det fiskerifaglige. Jeg har fått mange henvendelser allerede, og jeg vil bidra til få til møter og dialog med viktige aktører innenfor næringen, sier hun og minner om at departementet sitter på mange, dyktige fagfolk.

- Det er en stor kompetansebrønn å øse av her, sier Aspaker.

Nytt departementet
Nytt under Erna Solberg er at fiskeridepartementet nå vil sortere under næringsdepartementet og statsråd Monica Mæland (H).

- Det betyr at fiskerinæringen kan dra nytte av virkemidlene som ligger innenfor Innovasjon Norge, noe som kan løfte næringen videre i utviklingen. Her må vi tenke utvikling på bred front – fra foredling av sluttproduktet til produksjonsmidlene, sier Aspaker.

Hun er for øvrig eneste nordnorske statsråd i regjeringen. Oljeminister Tord Lien (Frp) er riktignok opprinnelig fra Vesterålen, men har representert Sør-Trøndelag som stortingsrepresentant.

Det bekymrer likevel ikke Elisabeth Aspaker.

- Vi har fått mange nordnorske statssekretærer og politiske rådgivere. Dessuten vil jeg legge vekt på dialog med ordførerne og andre aktører i nord, og jeg har et ønske om å være en tilgjengelig statsråd. Det skal jeg etterstrebe så langt det er mulig, lover den nyutnevnte fiskeriministeren.

Les flere saker hos Nordlys

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken