(Side2:) Det finnes egentlig tre måter å lage en juleplate på. Den ene er å skrive egne julesanger og prøve å skape din egen jul. Det er muligens det aller vanskeligste som finnes. Så kan man ta tradisjonelle julesanger og lage sine egne tolkninger (eksempelvis som D.D.E. gjorde for Frelsesarmeen i fjor, uten hell). Den tredje måten er å ta de tradisjonelle julelåtene og kjøre ren planke. Spille de inn slik man forventer å høre dem. Det er ikke så lett som man skulle tro.

La meg først ta deg med på en liten oversikt over hvilke sanger du finner på dette julealbumet:

Glade jul (finnes det en sang som er mer jul enn denne her til lands?)
Peace On Earth/Little Drummer Boy (altså det samme som Bing Crosby og David Bowie sang)
Himlen i min famn (Carola-sangen)
Det lyser i stille grender
Julenatt
Vitae Lux (Frode Alnæs' og Ivar Dyrhaugs latinske julesang, som også er spilt inn av Sissel Kyrkjebø)
Juletid Juletid (Dvoraks niende symfoni)
Sigma (av Rolf Løvland)
Breath of Heaven (Amy Grant)
Happy X-Mas (Lennon)
Coventry Carol (Eldgammel britisk julevise)
O Helga Natt
Deilig er Jorden

Eller som man kunne sagt: «Absolute Christmas.» Ikke det at det er noe feil i det hele tatt med det. Elisabeth Andreassen og Rein Alexander har svært gode stemmer og arrangementene rundt låtene er laget for at dette nettopp er platen som kan spinne i CD-spilleren hele jula.

Det er vanskelig å peke på hva som er feil med albumet. De to sangerne kommer til og med unna med deres versjon av juleklassikeren «Peace on Earth/Little Drummer Boy» som er nærmest udødeliggjort av Bing Crosby og David Bowie, de gjør en bedre versjon av «Vitae Lux» enn Sissel Kyrkjebø og ingen kan synge «O Helga Natt» som Rein Alexander.

Samtidig er dette ren plankejøring. Det er ingenting ved albumet som overrasker, men hvem vil egentlig ha overraskelser i jula? Hadde du blitt glad for Chicken Tikka Masala som julemiddag? Neppe.

Dette er ribbe, pølse, pinnekjøtt og bittelitt lutefisk. Med tre bokstaver: JUL.

PS! Dette er platen du kan med trygghet kjøpe til alt fra onkel Rolf til Tante Inger, svigerinne Janniche, bror Ola, mamma Mari og søskenbarn Kristin, uten at noen vil bli skuffet.