Gå til sidens hovedinnhold

- Vanskelig å se at det ikke er taktikk

KrFU-lederen mener regjeringen bevisst har holdt tilbake informasjon om Mongstad.

Forrige fredag fortalte olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) at regjeringen har bestemt å avslutte prosjektet med fullskala rensing på Mongstad innen januar 2014.

Avgjørelsen har fått miljøbevegelsen til å rase. Opposisjonspartiene har heller ikke mye pent å si om saken, som ble gjort kjent under to uker etter valget.

- Det er litt vanskelig å tro på at det ikke er taktisk å vente til noe få dager etter valget, fordi det er åpenbart slik at regjeringen visste at de kom til å gjøre dette før valget, mener KrFU-leder Elisabeth Løland til Nettavisen.

Løland karakteriserer saken som alvorlig.

- At de har valgt å opprettholde det kun som et prestisjeprosjekt, det er ganske alvorlig for miljøet, sier hun.

Gunnar Stavrum: SV milliarder ut av vinduet

Les også: Skrinlegger Mongstad-planer

- Kaos og overforbruk i årevis
Mongstad-prosjektet stanses fordi kostnadene ble for høye, og fordi prosjektet er høyst usikkert.

Fram til nå har regjeringen brukt 1,2 milliarder kroner på fullskala CO2-lagring på Mongstad.

- Det som kanskje er enda mer alvorlig, er at de ikke har tatt tak i de utfordringene vi har på Mongstad. Det er ikke de siste 111ukene det prosjektet har vært preget av kaos og overforbruk. I årevis har det blitt påpekt at dette har vært ute av kontroll, ikke minst fra miljøbevegelsen, sier Løland, og legger til:

- At de ikke har hatt kontroll på Mongstad-prosjektet, at de har brukt masse penger på miljøet som nå viser seg å ikke bli til noen ting, er alvorlig.

- Ap som må ta støyten
- Hva synes du om at SV står bak denne nedleggingen som en del av regjeringen?

- Jeg synes det er veldig trist at SV ikke har fått mer gjennomslag i miljøsaker, men det er Arbeiderpartiet som må ta støyten her. Det er Ap som har satt en brems i miljøpolitikken og som har gjort at de har ført en dårlig miljøpolitikk, sier Løland.

Tirsdag skriver Dagens Næringsliv at Ola Borten Moe hadde bestemt seg for å legge ned CO2-renseprosjektet allerede i vår, men at SV nektet.

SV ville ikke stanse prosjektet før de hadde fått en miljøpolitisk erstatning.

Løland sier at hun forstår at prosjektet stanses.

- Jeg skulle ønske at de hadde hatt kontroll, men slik det er nå har jeg forståelse for den avgjørelsen som er tatt, sier hun.

- Må ha fullskalsrensing
Hun mener en ny borgerlig regjering ikke må gi opp målet om fullskalarensing.

- Den nye regjeringen må sette seg som mål å få til fullskala CO2-rensing, men det må åpenbart organiseres på en bedre måte. For KrF er det viktig å få til en fullskalarensing, men jeg vet ikke om det skal være på Mongstad eller Svalbard, sier hun.

Les også: Krangel med SV utsatte Mongstad-stopp

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff

Kommentarer til denne saken