Gå til sidens hovedinnhold

Elizabeth Taylor er død

Filmdivaen ble 79 år gammel.

(SIDE2:) Det forteller hennes talskvinne til CNN. Elizabeth Taylor døde av hjertesykdommen hun hadde slitt med siden 1994 og sovnet fredelig inn ved Cedar-Sinai-sykehuset i Los Angeles.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Elizabeth Taylor har slitt med dårlig helse i flere år, og har det siste året vært innlagt på sykehus flere ganger.

Gift åtte ganger
Taylor var en av de siste gjenlevende fra Hollywoods gullalder og også en av de mest kjente skuespillerinnene fra den tiden.

Det skyldtes ikke bare hennes mange store filmroller, men minst like mye hennes stormfulle forhold til menn og i særdeleshet den samtidige store stjernen Richard Burton. Paret, som spilte sammen i blant annet «Kleopatra», var gift to ganger. Først i ti år ra 1964 til 1974 før de skilte seg for deretter å gifte seg ett år senere igjen. Den gangen holdt det i to år.

Datidens magasiner hadde mer enn nok med å holde tritt med det glamorøse paret.

Men Taylor sluttet aldri å tro på ekteskapet. Hun giftet seg åtte ganger, hvorav altså to ganger med Burton.

- Jeg er en meget engasjert kone. Det må jeg jo være som har vært gift så mange ganger, sa hun ifølge CNN.

Barnestjerne
Elizabeth Taylor var en av de få barnestjernene i Hollywood som klarte overgangen til å bli en enda større stjerne som voksen. Kun ni år gammel signerte hennes foreldre en kontrakt med Universal. De synes hun var forferdelig og overlot henne til Metro Goldwyn Mayer eller MGM.

I 1942 kom filmen «Lassie Come Home» og Taylor ble en stor stjerne. Det var likevel filmen om «Silkesvarten» som ble sluppet da hun var tolv år gammel som gjorde henne til en megastjerne, en stjernestatus hun beholdt langt inn i voksen alder.

Fantastisk skjønnhet
Elizabeth Taylor var fra barnsbein av en stor skjønnhet. Hennes sterke ansiktstrekk skyldtes at hun var født med dobbelt så mye øyehårsbryn som oss vanlige dødelige.

Som de fleste andre skuespillere hadde hun sine nedturer på filmfronten. Men da hun i 1949 spilte i George Stevens «En plass i solen» mot Montgomery Clift etablerte hun seg for første gang som en stabil, solid karakterskuespiller. Mange regner filmen som den beste av alle hun gjorde.

Deretter fulgte «Giganten» mot Rock Hudson og James Dean, «BUtterfield 8» som hun vant sin første Oscar for og «Hvem er redd for Virginia Woolf?» som ga henne hennes andre Oscar.

Siden 1980-tallet har hun vært halvveis pensjonert fra filmverdenen, men dertil mer synlig i ulike veldedige organisasjoner.

På mange måter var Elizabeth Taylor det amerikanske svaret på Wenche Foss, en diva i ordets rette positive forstand som var like kjent for å være den hun var som sitt skuespill.

4153

Veldedig engasjement
Elizabeth Taylor ble kjent som en sterk støttespiller for sine venner. Hun sto last og brast med Michael Jackson som hadde et nært forhold til henne og var en av de få som uttalte seg offentlig om sexbeskyldningene mot ham.

Mest inntrykk gjorde nok likevel hennes sterke støtte til hennes mangeårige venn Rock Hudson, som sto fram og fortalte at han var døende av aids på 1980-tallet. Avsløringen kom som et sjokk på de fleste i en tid da aids var omkranset av mye hysteri, mye fordi Hudson, som en av de største sexsymbolene i Hollywoods gullalder, i alle år hadde skjult at han faktisk var homofil.

Elizabeth Taylor var med å starte American Foundation for aids Research (amfAR) da Hudson døde av sykdommen, og sørget å være til stede ved en rekke veldedighetsfester, tross for at hun et par ganger måtte komme i rullestol.

Hun etterlater seg fire barn, 10 barnebarn og fire oldebarn.

- Elizabeth døde fredelig med sine fire barn, Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd og Maria Burton rundt seg, sier hennes talskvinne.

- Min mor var en uvanlig kvinne som levde sitt liv til det fulle, med stor lidenskap, humor og kjærlighet. Vi vet at verden ble et bedre sted da hun var her, sier Michael Widling i en uttalelse på vegne av seg selv og søsknene.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken