Gå til sidens hovedinnhold

- Elkem blir kinesisk

106 år med norsk industrihistorie kan være over.

106 år etter at Sam Eyde og Marcus- og Knut Wallenberg etablerte Det Norske Aktieselskap for Elektrokemisk Industri, i dag Elkem, kommer det kinesiske spesialkjemiselskapet China National Bluestar med all sannsynlighet til å kjøpe det tradisjonsrike norske metallselskapet av Orkla, skriver Dagens Næringsliv

Kun signaturen mangler
Ifølge avisen har styremedlemmene Orkla fått beskjed om å kunne stille til styrermøte på kort varsel. Og møteagendaen er kort, bare et punt finnes på listen. Salget av Elkem.

Siden 2005 har Elkem vært i under Orklas eierskap. Kjøpesummen er ikke kjent men kvalifisert gjetning antyder at det er snakk om cirka 15 milliarder kroner.

Les også: Elkem kan bli kinesisk

Ett unntak
Elkem blir solgt samlet. Det vil si at alle deler av Elkem inngår i salget. Den eneste biten av Elkem som blir holdt utenfor er kraftvirksomheten i Sauda. Konsesjonsbestemmelser er grunnen til at denne virksomheten blir holdt utenfor salget.

For de ansatte i Elkem var det viktigste at hele bedriften skulle selges under ett. Dette ønske blir så langt det er mulig, fulgt av Orklas ledelse.

Orkla melder mandag :

Orkla ASA bekrefter herved at man er i kontraktsforhandlinger med China National Bluestar om et salg av Elkem AS' silisiumrelaterte virksomhet, inklusive Elkem Solar. Avtalen omfatter ikke aksjene i Elkem Energi AS.

Orkla ASA vil informere markedet så snart det foreligger ny informasjon.

Orkla stiger med 2,4 prosent til 57,25 kroner på børsen.

Les flere saker på NA24

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken