Dmitrij Medvedev har markert seg som en ivrig krigshisser, selv hvis vi sammenligner han med resten av makteliten i Kreml. Medvedev var president i Russland mellom 2008 og 2012, noe som regnes som en slags vikarstilling. Putin hadde sittet sine to perioder som president, og måtte endre grunnloven for å fortsette.

Etter at Putin tok tilbake presidentrollen i 2012 har det på mange måter gått nedover for den en gang så mektige Dmitrij Medvedev. Han var statsminister i Russland fra 2012 til 2020. I dag er han nestleder i Russlands sikkerhetsråd.

Les mer: Zelenskyj om Bakhmut: –⁠ De smadret alt

Medvedev er en ivrig bruker av sosiale medier, og er svært aktiv på både meldingstjenesten Telegram, men ikke minst på Twitter.

Les også: Slik kan en russisk krig mot Norge utspille seg: – Angrep uten hensyn til sivile tap

Kontroversiell konspiratør

En annen som er svært aktiv på Twitter er Elon Musk. Den eksentriske mangemilliardæren har blitt mer og mer kontroversiell, og har blitt beskyldt for å omfavne flere kontroversielle konspirasjonsteorier.

Les mer: Mangemilliardæren filleristes for konspiratorisk sexkjøp-melding

Starlink, som er et Musk-selskap, har vært svært viktig for Ukrainas krigføring mot Russland.

Det har skaffet ukrainerne muligheten til å få internett langs frontlinjen, og har vært svært viktig for de ukrainske styrkenes mulighet til å kommunisere med hverandre. Til tross for dette er Musk en svært kontroversiell person også i Ukraina.

Han har blitt beskyldt for å nærmest løpe Kremls ærend, blant annet da han slo fast at Russland burde få beholde den annekterte Krim-halvøyen.

Les mer: Ukrainere raser mot Elon Musk etter Twitter-melding

Salaten eller Liz Truss

I tillegg til å lede både Tesla og Twitter, er Musk glad i å fyre opp kommentarfeltet på plattformen han selv eier, og feiden mellom Medvedev og Musk startet tilbake i oktober, da Liz Truss måtte gå av som britenes statsminister. Da arrangerte nemlig den britiske tabloidavisen The Daily Star en konkurranse, hvor leserne kunne gjette på hva som varte lengst: Liz Truss som statsminister, eller et salathode i romtemperatur.

Truss trakk seg før salathodet ble råttent, og da skrev Medvedev følgende: «Ha det bra Liz Truss, gratulerer til salaten.»

Musk fulgte opp med følgende sarkastiske melding: «Ganske god trolling, for å være ærlig. Forresten, hvordan går det i Bakhmut?»

Svarte ikke på syv måneder

Etter den siste meldingen fra Musk ble det stille fra Medvedev. Men lørdag, syv måneder etter salatmeldingen, kom Medvedev på banen igjen. Han har tydeligvis ikke glemt meldingsutvekslingen, og samme dag som Russland erklærte full seier i Bakhmut kom den tidligere presidenten med følgende svar til Musk: «Du har spurt meg om Bakhmut... Du kan komme og se med dine egne øyne.»

Samtidig med at Russland lørdag hevdet de har full kontroll i Bakhmut, hevdet Ukraina at kampene fortsetter. De påsto også at de rykker fram langs flankene rundt byen, og at kampene på ingen måte er over.

Søndag gratulerer Vladimir Putin og lover medaljedryss etter at Wagner-gruppen og Russland hevder å ha tatt Bakhmut. Ukrainas president Volodemyr Zelenskyj avviser det senere søndag, og sier deler av byen fortsatt er på ukrainske hender.

Les mer: Wagner-gruppen med barbarisk propaganda: – Mildt sagt usmakelig

Les kommentaren: Russerne rekker akkurat å feire før de må trekke seg ut av Bakhmut

– Den russiske eliten er brutal og inhuman

Ukrainas tidligere handelsminister, og nå rektor ved Kyiv School of Economics Tymofiy Mylovanov, er en av de som reagerer på ordkrigen og går ut mot Medvedev. Mylovanov retter krass kritikk mot den russiske politikerens oppførsel på sosiale medier.

– Dette handler om Bakhmut og at titusener av mennesker er døde. Den russiske eliten er brutal og inhuman, skriver Mylovanov på Twitter.

Les: Putins hauk truer Nato-land med atomvåpen: – Desperat

Full forvirring

På et møte med pressen under G7-møtet i Hiroshima søndag uttalte president Zelenskyj seg noe ullent om Bakhmuts skjebne, da han sa byen i dag kun eksisterer «i våre hjerter».

– Dere må forstå at det ikke er noe der. De smadret alt, sa han før han gikk inn til et møte med USAs president Joe Biden.

Etter møtet sa han at han ikke mente at de siste kvartalene av byen som ukrainske styrker har holdt, var falt, men at det ikke er noe igjen av byen som før hadde over 70.000 innbyggere.

– Det er ingen bygninger igjen der. Bare en masse døde russere, sa han og takket de ukrainske styrkene for innsatsen.

«Kjøttkverna»

Slaget om Bakhmut har vært det blodigste og lengstvarende i krigen i Ukraina. Russerne har i åtte måneder siden i fjor sommer forsøkt å ta byen, som mange eksperter mener ikke har synderlig strategisk verdi.

Ukraina har imidlertid nektet å overgi den, trolig fordi russerne har hatt enorme tap hver gang de har gått til angrep. Ukraina har også mistet mange soldater. Grunnet de enorme tapene har stedet blitt kalt kjøttkverna.

Den siste uka har det kommet meldinger om at ukrainske styrker hadde framgang både sør og nord for Bakhmut, men at russerne rykket fram inne i byen, der ukrainske styrker lenge har hatt kontroll over de vestligste nabolagene.

Senest 19. mai skrev Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin i meldingstjenesten Telegram, at det var usannsynlig med en snarlig Bakhmut-erobring.

– Bakhmut er ikke inntatt ennå. Det er en forstad der, en uinntrengelig festning dannet av en rekke boligblokker, sørvest for Bakhmut. De kraftigste kampene finner sted der akkurat nå, skriver Prigozjin.

Wagner-gruppen har støtte fra den ordinære russiske hæren på bakken i Bakhmut, der Prigozjin flere ganger har anklaget russisk militærledelse for å ikke gi hans menn nok ammunisjon til å ta kontroll over byen.

Nå melder altså både Prigozjin og Kreml at byen ha falt.

Les også: Joe Bidens mentale helse: Her er den brutale dommen