Gå til sidens hovedinnhold

- Gir et falskt inntrykk

Jeremy Wade er mannen bak «Elvemonstre», programmet som nesten lyver.

(SIDE2): Han stikker gjerne beina, armer og hode ned i grumsete og uoversiktlige elver for å finne de største, skumleste og farligste fiskene man kan tenke seg - men spise disse vannskapningene, det gjør han helst ikke

- Jeg liker generelt all fisk, men jeg spiser ikke mye fisk. Særlig ikke saltvannsfisk. Det er vanskelig å spise saltvannsfisk med god samvittighet. Så et fiskemåltid for meg er en skikkelig godbit, sier Jeremy Wade til Side2.

Amazonas-yndling
Tredje sesong av Elvemonstre starter torsdag, og en liten sniktitt får du her. Igjen står Jeremy Wade ansikt til ansikt med noen av verdens største, merkeligste og skumleste undervannsskapninger, og filmteamet er med og dokumenterer.

Tilbake til middagsbordet Wade - avslører også hvilken fisk han synes er den beste å finne på middagsbordet.

- Tambaqui-fisken i Amazonas er definitivt nummer en dersom jeg får velge. Den er full av proteiner, ettersom den følger tidevannet i Amazonas og dermed spiser nøtter fra trærne når vannet stiger. Den tilberedes over glørne etter et bål, kun med litt salt drysset over. Kjøttet er fast og smakfullt, og fettlaget og bålrøyken gjør den ekstra god.

Han lovpriser fersk fisks kvalitet foran frosset, men understreker at han kun spiser fisk fra bestander som ikke sterke og levedyktige, og aldri fisk fra oppdrettsanlegg.

- Oppdrett er en bra ting, men ofte fôres disse fiskene med fiskemel, som er oppmalt fisk. Det er et etisk dilemma ved det, hva slags fisker er det snakk om da?

Monstrene et godt tegn
For så optimistisk med tanke på elvenes tilstand er ikke den britiske biologen. Wade har i 25 år reist verden rundt for å undersøke elver, og vet derfor hva han snakker om.

- Generelt står det verre til med elvene nå enn før, tilstandene til verdens elver er dårlig. Det er lite ferskvann i verden, sammenlignet med saltvann, og programmet Elvemonstre gir et falskt inntrykk av hvordan elvene er. Det virker som om man kan hoppe uti all slags ferskvann og det er et digert dyr med skarpe tenner der, klar til å bite av deg beinet. Men egentlig så er de fleste elvene rundt om i verden nesten tomme, sier Wade.

Han forteller om vakre elver i India som er tomme for fisk etter at dynamitt er blitt brukt som fangstmåte. Han har derfor et tips for hvordan man kan sjekke om en elv er rik på liv.

- Et fiskesnøre er et godt instrument for å måle elvas tilstand. Dersom du klarer å dra opp et slikt monster, så er det et godt tegn for det betyr at det også er mindre fisk og andre levende organismer i elva. Finner du ikke slike store fisker, er står det dårlig til.

Regulering
Men han ser en positiv ting i elvenes fremtid.

- Elver er ofte lettere å regulert for fiske og den slags, enn det havene er. For eksempel Columbia-elva i USA. Den var nesten fisket tom for stør, før de innførte restriksjoner på fangsten - blant annet ved å forby fiske i flere år. Nå er støren tilbake, og jeg fanget en der selv i sesong 2, forteller Wade.

50-åringens fascinasjon for fisker og elver kom da han som 7-8-åring ble introdusert for fiskestangens gleder av en skolekamerat.

- Jeg fikk fiskestangen av foreldrene mine - det er en fin måte å holde barn aktive på, være ute og unna trøbbel. Men første gang jeg fisket, så klarte jeg ikke å se poenget med det. Men denne kameraten min hadde hatt en bestefar som var fisker, og som hadde lært han hvordan det gjøres. Siden jeg fanget min første fisk, har jeg vært hektet. Jeg ville fange flere, større, forskjellige...

Stadige overraskelser
Den første fisken han tok, turde han ikke ta på - av frykt for om den var slimete, kald og ekkel. I Elvemonstre gjør han knapt annet, men han sliter med å skulle forklare hva som er så tiltrekkende med å stå i timevis å forsøke å få napp.

- Jeg tror det har å gjøre med at man venter med snøret i vann og ikke noe skjer, før plutselig, så er det noe der. Man er forbundet med noe annet levende, via fiskestanga. Det er nærmest elektrisk... Men folk må oppleve det selv, det blir bare ord når man forsøker å forklare, sier han.

- Dessuten, vi leter bare etter elvemonstre i programmet vårt. Folk er vant til hva som finnes i havene, som hvaler og korallrev - det er enklere å filme, vannet er klarere. Men elver er langt mer mystiske, vannet er uklart. Derfor, selv etter så mange år med å lete rundt i elver, så blir jeg stadig overrasket over hva som lever i dem.

Elvemonstre har sesongpremiere torsdag 21. april, klokken 22.30 på Discovery Channel

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken