Gå til sidens hovedinnhold

Jakter monsterfisk

Du trodde kanskje vanlige pirajaer var ditt verste mareritt?

(SIDE2:) Hvis du er en av dem som elsker en hyggelig svømmetur i verdens elveløp, burde du kanskje ikke følge med på Discoverys nye serie «Elvemonstre».

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Eller kanskje det er nettopp det du burde gjøre. Det finnes nemlig utallige monsterfisker skjult under overflaten i de mest pittoreske elver.

Djevelfisk
Har du for eksempel hørt om den europeiske menneskeeteren? Den Europeiske Mallen er en gigantfisk som svømmer rundt i elver iblant annet Tyskland og Spania, og som er kjent for å angripe mennesker.

Eller hva med «djevelfisken» Aligator Gar som finnes i Texas. Men tenner så skarpe som barberblader er dette ikke en skapning du har lyst å irritere på en rolig morgensvømming.

Glupsk morderfisk
Det er spesielt én myteomspunnet ferskvannsfisk som får folk flest til å tenke seg om to ganger før de hopper ut i tropiske elveløp i Amazonas, nemlig pirajaen.

Ifølge blodtørstige legender, kan en flokk glupske pirajaer strippe en menneskekropp for kjøtt på sekunder. Enda verre er pirajaens nære slektning payara, eller vampyrfisken som den også kalles.

Hoggtenner
I tillegg til et aggressivt lynne og en slukende appetitt, har payaraen to sylskarpe hoggtenner som kan bli opp til 15 cm lange. De er så lange at fisken har egne hulrom i overleppa til tennene, slik at den kan lukke munnen.

Og det er denne fisken programleder Jeremy Wade bestemmer seg for å få på kroken.

Sjekk forsøket her

HTML EMBED

Wade bestemmer seg også for å sjekke sannheten rundt pirajaens blodige rykte. Han sporer opp en overlevende etter en bussulykke i Brasil i 1976. Bussen havnet i elva, og ifølge nyhetsrapportene var noen av de omkomne helt strippet for kjøtt da de ble dratt ut av vannet.

Dirceu Araújo tar med seg Wade til ulykkesstedet og bekrefter at i hvert fall ett av barna som døde var helt spist opp.

- Bare støvlene og skjelettet var igjen, forteller han.

HTML EMBED

Tester pirajateori
Wade tror allikevel at pirajaen er mest interessert i åtsler, og at de spiste barna mest sannsynlig druknet før de ble fiskemat.

For å teste teorien putter han hundre sultne pirajaer i et lite svømmebasseng. De har ikke spist på dagevis og når Wade hiver et par biter kjøtt ned i vannet er de borte i løpet av sekunder. Men hva skjer når Wade selv hopper inn i bassenget med hundre sultne monsterfisk?

Se «Elvemonstre» på Discovery Channel. Premiere 28. april klokken 22.00. (Episoden om pirajaer kommer om tre uker).

3206

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken