Gå til sidens hovedinnhold

Bare nesten, Damon

Kan Neill Blomkamp følge opp suksessen med District 9 med hjelp av Matt Damon?

HTML EMBED

Elysium - USA, 2013. Regi: Neill Blomkamp. Med: Matt Damon, Sharlto Copley, Jodie Foster, m. fl.

Aldersgrense 15 år

Neill Blomkamp tok de fleste på senga i 2009 med sin fantastiske debutfilm «District 9». En science fiction-film som virkelig viste hvor god sjangeren kan være, når det er et stort talent bak spakene. Med fabelaktige effekter, en enorm teft for spennende action og en god dose humor, har «Disctrict 9» vokst seg til å bli en moderne klassiker, ikke bare innen sci-fi, men blant film generelt. Mange har ventet i spenning på hva han ville følge den opp med og det skapte ikke akkurat lavere forventninger da det ble klart at superstjernen Matt Damon skulle spille hovedrollen i «Elysium», som til slutt ble tittelen på prosjektet.

Historien i filmen er nokså enkel. Året er 2154 og menneskeheten lever i total fattigdom på en forfallen og forurenset jord, mens de rike lever livets glade dager på en gigantisk romstasjon som heter Elysium. Den ekskriminelle Max (Matt Damon) blir utsatt for en ulykke på jobben og blir utsatt for en dødelig mengde radioaktiv stråling. Han må derfor begi seg ut på en desperat jakt etter en kur, en kur som venter på ham på Elysium. Men ferden opp dit skal ikke bli enkel og det venter mange farer på veien, deriblant den psykotiske agenten Kruger, spilt av Sharlto Copley.

Det første som slår én med «Elysium» er hvor lik den er «District 9» når det kommer til hvordan den fremstiller framtidens mennesker og hvordan de lever. Det er skittent og falleferdig, med enorme slumområder som menneskene bor i, med en slående likhet til leirene i «District 9». Kontrasten mellom forholdene på jorden og det sterile livet på romstasjonen er visuelt sterkt. Og når man leser at filmen er spilt inn i ekte slumområder får man noe å tenke på.

Selv når det gjelder budskapet er ikke filmene helt ulike heller. Det handler om klasseforskjeller og hvordan de med makten ser ned på de som ikke har like mye. Blomkamp vil si noe om hvordan verden er, men det lyktes han nok bedre med i den første filmen hans. Men der «District 9» var et brutalt oppgjør med raseskillet i Sør-Afrika, er «Elysium» en langt mer standard fortelling om de gode mot de onde. Dette har vi jo sett før og selv om det er krydret med noen originale variasjoner, føles det velkjent og noe typisk Hollywood.

Effektene i filmen er fabelaktig godt gjennomført. Blomkamp har en evne til blande det virkelige og det kunstige på en helt sømløs måte. Det ser bare litt mer "ekte" ut når han gjør det. Mot slutten er det noen visuelle detaljer som ikke er like heldige, men helhetlig lider ikke filmen særlig av dette.

Matt Damon er helt grei som filmens hovedrolle og tar det fysiske aspektet av karakteren på strak arm. Sharlto Copley er herlig overspillende og funker bra som filmens hovedskurk. Ikke like heldig er Jodie Foster i rollen som Elysiums forsvarsminister. Hun har tatt noen underlige valg med karakteren sin og skiller seg veldig ut i en ellers velspilt film. Skuffende av en ellers bunnsolid skuespiller.

«Elysium» har altså ikke blitt det eposet som mange håpet på at Blomkamp skulle levere, men heller en ganske standard scifi-action med den helt unike Blomkamp følelsen som gjør den litt bedre enn så mange andre filmer i samme sjanger. En svak femmer.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft

Kommentarer til denne saken