Eminem
Relapse
Interscope

Det er fem år siden Eminem ga oss sitt femte album. I pausen fra 2004 har han etter sitt eget utsagn vært avhengig av det meste. Noe som også preger hans album fra start til slutt. Det er ingen grunn til å tvile på at Marshall Matters faktisk snakker sant, og i så fall så tok the Verve feil når de sang «The Drugs don't work.» Dette albumet er et bevis på det motsatte.

Nå er ikke albumet akkurat noen reklame for alle de narkotiske stoffene Eminem rapper om, spesielt ikke med tanke på at det tok fem år før dette albumet kom (og skal vi tro Eminem selv: Et Relapse II i løpet av året). Nei, poenget er vel mer at det har gitt Eminem noe å rappe om igjen. For det er ingent tvil om at Eminem er best når han åpner dørene på vidt gap til sitt eget realityshow.

I tillegg er Eminem i sitt ess når han tar opp definisjonen av politisk korrekt, snur den på hodet og danser på kortet med sin egen form for hathumor. På toppen av det hele er den sosiale realismen i det Marshall Matters kommer med på et nivå det er få andre som kan levere. Det er en god grunn til at han som tekstskribent sammenlignes med en noe yngre Bob Dylan.

Det er flere grunner til at dette albumet fungerer slik Eminem ikke har fungert på lenge. En god grunn er at Dr.Dre er tilbake som produsent på alle sanger med unntak av «Beautiful.» En sang som for øvrig godt oppsummerer det som nok ikke har vært fem strålende år for rapperen.

«Tell the critics I'm back and I'm comin' back to spit back in abundance»

Det er femten rene låter på albumet (i tillegg til sketsjene), og som vanlig er singelen en av de svakeste sporene over tid. «We Made You» sitter riktignok i øret med en eneste gang, men det er på låter som «My Mom,» «Bagpipes from Baghdad» og «Old Time's Sake» Eminem beviser at han er den beste rapperen på jordens overflate.

Har du vært fan er det bare å løpe til nærmeste nettkobling og laste ned albumet fra Itunes, hoppe bort til platebutikken for å handle inn albumet eller finne en god nettbutikk som sender deg utgivelsen raskere enn du kan ramse opp antall ord Eminem bruker på de litt over 80 minuttene.

Guess who's back?