Gå til sidens hovedinnhold

Modellen som ble skjønnhets- gründer

Svenske Emma har lært mye av en lang karriere i bransjen.

(SIDE2): Tidligere supermodell Emma Wiklund (43) ble oppdaget som 18-åring og slo igjennom på 90-tallet som den første svenske toppmodellen.

Hun holdt koken som modell i 12 år, og fikk også prøve seg som skuespiller i Luc Bessons anerkjente filmserie Taxi.

I løpet av 90-tallet figurerte hun på forsiden av rundt 60 magasiner rundt om i verden, blant annet for Vogue, Elle og Glamour. Hun var å se på catwalken for de største motehusene som Chanel, Versace, Dolce Gabbana, Jean-Paul Gaultier, Thierry Mugler og Dior.

- «Du er stygg»
Etter alt dette, kan hun velge ut et høydepunkt fra karrieren?

- Hmm.. På den tiden var den viktigste motevisningen for en modell Gianni Versace show i Milano. Det var jo han som på en måte begynte med supermodeller. Ble man booket der, så var man supermodell. Så derfor var den gangen jeg ble booket for ham i 1990 et stort høydepunkt. Det var en heftig visning, som et rockeshow, og alle supermodellene var der. Men jeg må også nevne det å få være med i George Michaels Too Funky-video. Den videoen ble så stor, og låten ble så kjent, at det var noe som virkelig hjalp meg i karrieren min senere. Et annet høydepunkt er også det at jeg fikk holde på så lenge. Men så var det godt å slutte, sier Wiklund til Side2 og ler.

Motebransjen kan være tøff, og det vet Emma alt om, som har levd i den i over et tiår. Hun forteller at det verste med modellkarrieren var hjemlengselen.

- Jeg følte meg ofte ensom. Jeg reiste jo alene, og spesielt følte jeg på det når jeg var syk. Da lå man der i Paris med høy feber, også ville man ha mamma og hadde hjemlengsel. Jeg er veldig glad for at jeg begynte når jeg var 20, og ikke yngre. Man må ha en viss selvsikkerhet, fordi mange man møter kan være veldig direkte og tøffe. «Du er stygg», sier de, eller «du passer ikke til vår stil». Så man må ha en viss selvsikkerhet for å klare å riste av seg de kommentarene, som jo handler om ens utseende. Jeg hadde heldigvis en trygghet i det at jeg alltids kunne dra hjem, mamma sa alltid det.

Det å være modell på 90-tallet i forhold til hvordan det er nå, har endret seg mye, mener Wiklund.

- Jeg snakket faktisk akkurat med bookeren min om dette. Det er så mye utskiftninger. Man bytter modeller raskere, og det er vanskeligere for en modell å kunne jobbe mye over en lengre periode. Det kommer nye modeller hver sesong - og dessverre så har de blitt enda tynnere. Alt er veldig «tynt». Men det er ikke bare for modellene ting har endret seg, jeg tror også det er tøffere for designerne. Om de har en dårlig sesong, så blir de byttet ut. Det virker som om det er tøffere for alle, alle skal tjene penger så fort, sier hun.

Hadde selv problemer med huden
Wiklund satt tidligere i styret for Lindex, som hun også frontet, før hun bestemte seg for å starte sitt eget skjønnhetsmerke Emma S. - som ble lansert i Sverige i 2010. Nå ska produktene lanseres i Norge, og Emma er her for å snakke om skjønnhetslinjen. Emma S. var hennes kallenavn da hun var modell, og derfor var akkurat det navnet naturlig å velge.

- Jeg hadde selv problemer med huden da jeg var modell, og man kunne jo ikke retusjere bilder på starten av 90-tallet. Det var ikke noe Photoshop på den tiden. Jeg begynte derfor å gå til en dermatolog, som sa at jeg skulle kjøpe det og det. Og det var ofte ganske basic produkter som fantes på vanlige franske apotek - ikke for billig og ikke for dyrt. Det var trygt, praktisk og det fungerte. Og det er også filosofien bak Emma S, som jeg har startet sammen med min norske venninne Nora Larssen.

Hvordan ser din skjønnhetsrutine ut?

- Om morgenen vasker ansiktet jeg med ansiktsrens. Jeg har noen fete partier, så det må man få bort sammen med eventuell nattkrem og slikt. Jeg bruker nesten alltid en øyekrem og et serum. Serum synes jeg booster huden veldig. Også bruker jeg en dagkrem med solfaktor 15. Det synes jeg er veldig viktig å bruke, selv om man bor i Norge eller Sverige. Når det kommer til sminke bruker jeg concealer, en lett foundation, mascara og rouge, sier hun til Side2.

På kvelden er hun svært nøye med å fjerne sminken helt bort. Så bruker hun å rense huden igjen, og tar på sin øyekrem som er beregnet til natt. To ganger i uken peeler hun huden med en syrepeel for å få plass til nye og fine pigmenter.

Ta vare på kroppen
Selv om hun er påpasselig med huden siden, så er hennes beste skjønnhetstips å ta vare på seg selv.

- Det handler om hva man spiser, og om man er stresset eller slikt. Det verste for huden min er om jeg har mye og gjøre, og derfor stresser. Da handler det ikke om hvilket serum du bruker, men mer om å ta vare på seg selv.

Hun synes at diskusjonen rundt brukt av parabener var såpass stor at hun valgte dem bort.

- Det finnes så mange gode alternativer i dag, så vi har brukt alternativene i steden for. For meg er det viktig å kunne stå for produktet 110 prosent, og jeg tror det er unikt når kunden vet at det er mitt selskap og mine produkter. Da blir det mer troverdig, synes jeg. Derfor har vi også valgt å holde produksjonen i Sverige. Emma S. er på en måte babyen min.

Wiklund har to barn og en ektemann og innrømmer at det til tider er vanskelig å få ting til å gå rundt.

- Iblant er det veldig stressende, og i visse perioder blir det nesten for mye. Derfor må man passe på at de stressende periodene ikke varer for lenge. Det kan gå greit å stresse i to uker, men så må man ta det litt rolig den tredje uken. Heldigvis har jeg en mann som hjelper mye til. Vi er veldig likestilte. Det hadde vært tøft om jeg skulle ha mitt eget selskap, passe barna og fikse alt hjemme også. Det hadde ikke fungert, sier hun.

Se Emma i George Michaels video Too Funky her:

HTML EMBED
Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken