Gå til sidens hovedinnhold

- En flott riesling

En deilig riesling trenger ikke koste skjorta.

Alsace-regionen har vekslet mellom å høre til Frankrike og Tyskland flere ganger opp gjennom historien, og siden slutten av andre verdenskrig har regionen tihørt Frankrike. Men det tyske innslaget er likevel fremdeles lett å få øye på, både i språk, mat og vin.

Vinen er perfekt til wok

Alsace er (inntil nylig) det eneste av de franske vindistriktene som har druenavnet på etikettene på flaskene. I Chablis står det ikke chardonnay på etiketten og i Hermitage står det heller ikke Syrah. Men i Alsace, der bruker de både Riesling, Gewurztraminer og andre druenavn på etikettene. Akkurat som i Tyskland.

Den produsenten vi skal ta for oss denne gang, Trimbach, har ovenikjøpet tysk navn. Trimbach ble grunnlagt i 1626, og er dermed en av de eldste produsentene i Alsace. Firmaet holder til i landsbyen Ribeauvillé og regnes som en av de beste produsentene av riesling, ikke bare i Alsace, men i hele verden.

De beste rieslingene fra Trimbach, Cuvée Frédéric Émile og Clos Ste-Hune, kan gjøre enhver vinelsker våt i blikket, men de er samtidig ganske kostbare, med priser i området 300-700 kroner.

Det er, imidlertid, ikke nødvendig å gå så voldsomt til verks for å få en god vin. Standard-rieslingen til Trimbach er betydelig lavere priset og holder likevel meget høy kvalitet. Den varme og litt plumpe 2003-årgangen er nå heldigvis skiftet ut med 2004, som er friskere.

LES MER OM VINEN HER

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?