Gå til sidens hovedinnhold

- Vi gjør hverandre modige

Derfor jobber Hans Petter Moland og Stellan Skarsgård sammen.

BERLIN(SIDE2): Det er fremdeles to døgn igjen til Hans Petter Moland har verdenspremiere på sin nye film «En ganske snill mann» i Berlin. Det er en komedie om en aldrende gangster som litt uvillig kommer ut av fengselet etter mange år innenfor murene.

Stellan Skarsgård er den ganske snille Ulrik som har sonet dom for drap og lemlestelse. Han har ikke så store tanker om det han har gjort eller gjør, men det har kanskje alle andre, ikke minst hans sønns mer prinsippfaste samboer.

Stort oppmøte
Foruten Skarsgård har filmen et kobbel av kjente norske navn, hvorav mange er kommet til Berlin for å feire den bragden det er å bli plukket ut i hovedkonkurransen.

- Det er ekstra hyggelig at så mange av skuespillerne, fotografen og de andre bak kamera har kunne være med denne gang, sier Hans Petter Moland.

Og det er en ganske mer avslappet Moland som selv har ankommet dager før filmen skal vises.

- Vi har ligget bedre foran skjema denne gangen, men vi godkjente den siste premierekopien først i går, smiler han.

Moland sikter til sin forrige Berlin-opplevelse der han stupte inn i konkurransen med «The Beautiful Country», helt utslitt etter å ha fått all logistikk til å gå opp til siste slutt. Da en journalist uttrykte med inderlighet hva filmen hadde betydd for henne, måtte Moland ty til tårene foran festivalens pressekorps.

Side2 er til stede på Filmfestivalen i Berlin hele uken - du kan følge vår eminente filmjournalist Vibeke Johnsen på Twitter.

- Generøst samarbeid
I år satses det på mer latter i den tragikomiske «En ganske snill mann».

Historien havnet på Molands bord fra Paradox films produsent Finn Gjerdrum og dansk films wonderboy på manussiden, Kim Fupz Aakeson. Moland sier han så umiddelbare kvaliteter i historien og dialogen.

Dessuten så han og Stellan Skarsgård etter å kunne gjøre noe helt nytt sammen. «En ganske snill mann» markerer det tredje samarbeidet dem imellom.

- For det første er det fryktelig morsomt å jobbe sammen med Stellan. Han er en generøs mann. Han gjør meg modig. Vi gjør hverandre modige. Stellan er også en sjeldent begavet skuespiller. Jeg merker godt på de norske skuespillerne at de forstår hvorfor han har den statusen han har, sier Moland.

Å delta i Berlin betyr et stort utstillingsvindu til verden, ikke minst betyr det mye for distribusjon utenfor Norden.

- For meg som filmskaper er Norge et utmerket land å lage film i. Vi har gode skuespillere og kan fortelle gode historier. Da kan det skje på Alnabru eller i Vietnam, sier Moland.

Kampanje mot smålighet
Hans Petter Moland legger imidlertid ikke skjul på at han og Skarsgård hadde noe annet de også ville formidle med filmen.

- Det handler om å beholde verdigheten på vei inn i alderdommen. Jeg synes det er noe patetisk og dypt underholdende å se hvor hjelpeløse vi mennesker er. Samtidig er filmen en verdensomspennende kampanje mot smålighet, sier han smilende hemmelighetsfullt.

Følg med på Side2.no hver dag for full oppdatering fra Filmfestivalen i Berlin.

Kommentarer til denne saken