Gå til sidens hovedinnhold

En håndfull konsertslagere

Å si at «Retox» er en genistrek av en plate, er å ta for hardt i - men Turbonegro klarer atter en gang å svinge seg innenfor sine strengt definerte rammer.

Turbonegro

«Retox»

Sonet/Universal

Turbonegro skiller seg fra andre band på dette punktet: de vil ikke fornye seg, de ønsker å være et «formula-band», i samme tradisjon som Ramones og ACDC. Derfor er det vanskelig å pirke på at Turbo burde fornye seg, selv om det er nettopp det jeg tenker på enkelte av sangene på denne platen.

På «Retox» vender Turbo for alvor tilbake til deathpunk-lyden fra «Never Forever». Sugende og hypnotiserende riff hentet fra et sted mellom The Stooges og The Ramones, blandet med elegant gitarkrydder og noen ganger svært treffende tekster.

La oss ta godbitene først: åpningssporet «We're Gonna Drop The Atom Bomb» er en catchy låt, og Oslo kan begynne å grue seg til «a bukkake from the sky» - ikke google det uttrykket hvis du sitter med ryggen til åpent kontorlandskap.

Platens andre melodi, «Welcome To The Garbage Dump», er som hentet fra «Ass Cobra», med sitt raske tempo og heftige gitarspill.

Den etterfølges av min personlige favoritt, «Hell Tupée», som gir et lite nikk til den delen av befolkningen som får mer og mer hode, og mindre og mindre hår: «Hell tupée, can't stand losing my head this way», og «always thought my hair would stay great, hell tupée, but it's way too late».

I tillegg har vi singelen «Do you do you dig destruction», som også er en låt av fint turbomerke. I avslutningssporet, «What Is Rock», reflekterer guttene over musikkstilen de elsker over alt på jord: «what is rock? Denim clad satanists making love in the sewers of Birmingham during Maggie Thatcher's prime». Jeg kunne ikke skrevet noe bedre, i hvert fall. Til slutt konkluderer de med at de har reddet rocken.

Låter som «Stroke The Shaft», «No I'm Alpha Male» og «I Wanna Come» bærer preg av å være platefyll, selv om pubertale grisetekster kanskje slår godt an blant hardcorefansen. Er du heldig og kjøper Retox-versjonen med to bonusspor får du med deg blant annet «Back In Denim», en nydelig allsangkandidat av en låt, laget av glamrock-bandet Denim. Garantert en konsertvinner.

Er «Retox» en genial plate? Nei og atter nei - det er turboguttenes meritter på konsertscenen som gjør at denne platen bærer bud om nye godbiter på setlistene deres.

Totalinntrykket av platen er bare litt over middels. Stemmen til Hank von Helvete har heller ikke for mange nyanser å by på, noe som gjør at kjedsomheten kommer sigende, bortsett fra de beste sangene på skiva.

Gitarspillet til Knut «Euroboy» Schreiner er som vanlig i særklasse, og er med på å løfte Turbonegro frem fra andre støyerockeband.

Stort pluss for tøffvittige tekster og massevis av skruppelløse henvisninger til rockeklassikere.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis