Gå til sidens hovedinnhold

En kvart million eldre er fattige

246.000 nordmenn mottar i dag en minstepensjon som ligger under fattigdomsgrensen til OECD.

Nye tall fra Trygdeetaten viser at det i første halvår av 2006 fantes 246.377 norske minstepensjonister.

NA24 - din næringslivsavis

Flest minstepensjonister finnes det i Hordaland og Rogaland, færrest i Finnmark og Aust-Agder. Minstepensjonister mottar under 113 000 kroner årlig i pensjon. Det er under fattigdomsgrensen til OECD, en grense Stortinget også forholder seg til.

– Dette kan ikke verdens rikeste land være bekjent av, sier Mons Sandnes, leder i Norsk Pensjonistforbund i en pressemelding.

Sjekk hva du får i pensjon fra Folketrygden her.

- Må heves
Han mener at minstepensjonen må heves til 125.000 kroner.

– At et land som Norge skal ha en kvart million eldre mennesker på en pensjon som er under det Stortinget selv mener er fattigdomsgrensen, er rett og slett flaut med tanken på den økonomien og levestandarden vi har i dag, mener Mons Sandnes, leder i Norsk Pensjonistforbund (NPF).

– Blir lurt år etter år
Sandnes får støtte av Venstres Leon Bodd, som også er en av forbundets politiske rådgivere.

– Minstepensjonistene i Norge blir lurt hvert år i statsbudsjettet. Det hjelper ikke at politikerne hever beløpet med prosenter, det må heves med kroner og øre. Ti prosent av null er fortsatt null, sier Bodd.

Venstreveteranen går hardt ut mot regjeringen, og mener at politikerne i dag glemmer pensjonistenes tidligere innsats i samfunnet.

– Den levestandarden minstepensjonistene lever under i dag er ikke verdig. Vi er nødt til å gi disse menneskene, som har gitt oss den levestandarden vi selv nyter i dag, en pensjon de fortjener, sier Bodd.

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat