Gå til sidens hovedinnhold

En livlig dag på kontoret

Noen ganger kan et karrierehopp gjøre ting vondt verre. Selv for en flink FBI-agent.

Avsløringen (Breach) – USA 2007. Regi: Billy Ray. Med: Ryan Philippe, Chris Cooper, Laura Linney, Dennis Haysbert og Kathleen Quinlan.

Aldersgrense: 11 år.

Det er noe trist over hele stemningen og arbeidsmiljøet som Eric ONeill skal innfiltrere. Han skal ta dobbeltagenten på fersken, FBI-agenten Robert Hanssen, som tilsynelatende er en pliktoppfyllende og erfaren tjenestemann. I denne sammenhengen, den ultimale muldvarpen.

Filmen bygger på historien om assistenten som bidro til å avsløre den alvorligste spionsaken i USAs historie. Et arbeid som kunne gitt et hopp på karrierestigen, men som resulterte i at unggutten sluttet i jobben som ansatt for FBI.

Det er ikke noen enkel sak å skille følelser og fornuft. Selv en sleip spion kan ha noen gode sider, til tross for sitt konservativt religiøse ståsted.

Denne kjemien mellom en kvikk assistent og hans gretne sjef, er det som bærer filmen fremover. Et vennskap som etablerer seg over tid og som bygger på respekt. Filmen har greid å skape et personlig preg på en intern etterforskning.

Jobben med å hull på sjefens dobbeltliv går langt ut over kontorjobben. Med religion som lim blir båndene inn i privatlivet en hard påkjenning. Særlig siden veteranen har et sterkt ønske om å veilede sin assistent gjennom et samfunn som han mener mangler en åndelig dimensjon.

Historien er allikevel svært forutsigbart fortalt, og selve kappløpet med å få agenten i nettet er nesten uinteressant. Allikevel greier de to karakterene å dra frem det beste i historien sammen. Chris Cooper er kjent for sine mange biroller, og gjør jobben strålende som grå kontorist med forfølgelsesvannvidd. Unggutten Ryan Phillippe holder ikke samme nivå, men kaster seg uredd på oppgaven.

Selv når spenningen ikke er på topp, gjør disse to at underholdningen holder. En handling fylt med en salig blanding av etterretning, religion og politikk, men allikevel ingen intens thriller.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis