Gå til sidens hovedinnhold

En mine under børsen

Mange prøver å spå hva som kan gå galt på børsen. Her er en god kandidat.

(NA24-KOMMENTAR): Mandag ble det kjent at investeringsselskapene Kohlberg Kravis Roberts (KKR) og Texas Pacific Group byr 45 milliarder dollar (inkludert gjeld) for det amerikanske kraftselskapet TXU.

Det blir i så fall ny rekord når det gjelder selskaper som blir kjøpt av børs. Og det er bare et par uker siden et annet investeringsselskap, Blackstone, satte den forrige rekorden, med 39 milliarder dollar for eiendomsselskapet Equity Office.

Denne typen oppkjøp er den viktigste trenden i dagens finansmarkeder. Den innebærer store muligheter, men også farer. For de nye eierne har neppe tenkt å bli sittende permanent, og hva skjer når de alle skal eller må selge?

Nye klær
På mange måter er dette en gammel kjenning i nye klær. Utover 1990-tallet bidrog enorme mengder risikokapital til å pumpe opp dotcom-boblen. For mye kapital jagde for få levedyktige ideer.

Men slik er det ikke nå. Eller?

Svaret blir ja og nei. Mens fokus på 1990-tallet var på vekstbedrifter i tidlig fase, dreier det seg i dag i økende grad om å kjøpe etablerte, trauste og børsnoterte selskaper. Betegnelsen er nå «private equity», av og til oversatt til «aktiv eierkapital», mens man på 1990-tallet snakket om «venture capital».

I Norge er bransjen beskjeden, men aktører som Ferd Private Equtiy og Reiten & Co. har lenge drevet innen dette området. En del nordiske aktører er også betydelige, som CapMan og Industri Kapital.

Eksplosiv vekst
Internasjonalt har veksten imidlertid vært eksplosiv, og aller mest i USA, hvor investeringsselskaper som nevnte KKR, Texas Pacific Group og Blackstone, har satt stadig nye rekorder når det gjelder oppkjøp.

Faktisk har ni av verdens ti største oppkjøp kommet i løpet av de siste par årene. Det eneste unntaket på listen er KKRs fiendtlige oppkjøp av dagligvarekonglomeratet RJR Nabisco i 1989 – en kamp som var så episk at den holdt til både bok og film under tittelen «Barbarians at the Gate».

1980-tallet var også en storhetstid for lånefinansierte oppkjøp, men ingenting mot det man ser nå. Lavt rentenivå de siste årene har gjort at store investorer, som pensjonsfond, har jaktet stadig mer desperat etter investeringer som kan gi dem høyere avkastning. I fjor ble det gjort denne typen transaksjoner for 440 milliarder dollar i USA og Europa, ifølge Standard & Poor's. Det var det fjerde året på rad med kraftig vekst.

Positive og negative sider
Og private equity har levert avkastning, gjerne både 20 og 25 prosent i året. Tilhengerne mener dette fungerer som et korrektiv når aksjemarkedet ikke setter høy nok verdi på et selskap.

Dessuten mener mange det er lettere å gjennomføre store strategiendringer og omstillinger for å bedre verdiskapningen når man ikke har børsens søkelys på seg hele tiden.

Men samtidig er det stadig flere som hever en advarende pekefinger og minner om at private equity-selskaper ikke blir sittende til evig tid. Etter en gitt periode, for eksempel tre til fem år, vil de forsøke å selge seg ut igjen, gjerne ved en ny børsnotering.

Og siden mange av transaksjonene i stor grad er finansiert med gjeld, og rentenivået har økt det siste året, kan det fort bli paniske tilstander i aksjemarkedet hvis for mange vil, eller må, selge samtidig.

- Enhver idiot kan kjøpe
Som Henry Kravis, en av grunnleggerne av Kohlberg Kravis Roberts & Co. ofte sier: - Enhver idiot kan kjøpe et selskap. Du skal gratuleres når du selger.

Foreløpig har veldig mange kjøpt og veldig få solgt.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Nå kan du investere i frihet
Vær dum, bli rik
Respektabel kommunisme?
Kongelig hemmelighetskremmeri
Mugabe burde være helt
Typisk norsk å være ærlig
Miljø-Gjedrem
USA fra forsvar til velferd
Fransk oppskrift på stagnasjon
Lønnsom piratkopiering?