Gå til sidens hovedinnhold

En mulla fra helvete

Erna er ute, men mulla Krekar sitter inntil videre trygt på Tøyen. Hvem vant egentlig Krekar-saken?

Onsdag fastslo Oslo Tingrett at utvisningsvedtaket mot mulla Krekar er gyldig . Et nytt tap for Krekar, skulle man kanskje tro. Men dommen kommer ganske sikkert til å bli anket. Dermed er det klart for nye runder med sirkus Krekar.

Tingretten tok ikke stilling til det sterkeste argumentet for utvisning, nemlig Krekars åpenbare brudd på betingelsene for å få opphold i Norge. Søksmålet fra Krekar gjaldt bare spørsmålet om han var en trussel for rikets sikkerhet.

Begrunnelsen
«Da tingretten er kommet til at vedtaket om utvisning fordi hensynet til rikets sikkerhet gjør det nødvendig er gyldig, er det ikke nødvendig for retten å ta standpunkt til om saksøkeren også kan utvises fra Norge på grunn av overtredelse av utlendingsloven, skriver tingrettsdommer Tine Kari Nordengen i den 64 sider lange dommen.

Til tross for den kronglete setningen, er jusen klar: Tingretten kjøpte Solbergs argument om at Krekar er en trussel mot Norge. Men retten har ikke fått se hva denne vurderingen bygger på.

«PowellPoint-forestillling»
Spørsmålet som melder seg, er hvem det er som skal sjekke at materialet som danner basis for utvisningen er solid nok til å få Krekar ut av landet. Krekars advokat Brynjar Meling mener norske myndigheter har brukt de samme kildene som Colin Powell baserte seg på da han presenterte sin famøse «PowellPoint-forestillling» i Sikkerhetsrådet i 2003 for å begrunne krigen mot Irak. Erna Solberg nekter å legge fram det hun har på Krekar, og her er begrunnelsen:

- Hensynet til rikets sikkerhet gjør at vi ikke kan offentliggjøre materiale som kan sette rikets sikkerhet i fare, sier hun.

Solberg peker på dette er første gang en domstol har tatt stilling til en slik problemstilling. Det kan gi grunn til uro. Hvor er rettsikkerheten blitt av hvis en domstol ikke kan vurdere grunnlaget for en utvisning, fordi det er hemmelig?

Ernas mareritt
Solbergs foreløpige seier over Krekar har en annen bitter bismak. Ifølge norsk lov kan mullaen bli returnert til Irak før alle ankemuligheter i Norge er uttømt. Men dersom han risikerer dødsstraff eller tortur, må utsendelsen vente. Tilstanden i Irak for øyeblikket tilsier at sjansen for at han blir sendt tilbake de nærmeste årene er svært liten.

Skulle Høyre våkne opp til en valgseier om fire år, kan Erna Solberg våkne opp til det ultimate marerittet: Å bli statsminister i en regjering der første punkt på dagsorden er mulla Krekar. Vi venter i spenning.

Si din mening om mulla Krekar-saken her.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken