Gå til sidens hovedinnhold

Melodramatisk musikkvideo

Eirik Svensson debuterer med en enkel og drømmende historie om to mennesker.

HTML EMBED

SE VIDEO: Klikk på playknappen over for å se traileren til «En som deg».

En som deg - Norge, 2013. Regi: Eirik Svensson. Med: Pamela Tola, Espen Klouman-Høiner, m.fl.

Aldersgrense 11 år

«En som deg» er regissør Eirik Svenssons spillefilmdebut etter han opplevde suksess med sin eksamensfilm «Fredag», fra den norske filmskolen på Lillehammer. Han har også skrevet manuset til filmen, sammen med Jyrki Väisänen.

Den finske koreografen Kaisa møter den litt reserverte og hyggelige nordmannen Jacob på ferie i vakre Istanbul. Det som starter som en romantisk aften for de to får en brå slutt når hun blir litt for nysgjerrig på hans tidligere forhold. Etter at hun har kommet hjem, får hun et tilbud om en jobb i Oslo som hun takker ja til. En dag på butikken i nabolaget møter hun en mann som er prikklik Jacob, men som nekter for at han er Jacob. De drar likevel ut på noen stevnemøter og starter et forhold. De blir samboere og lever tilsynelatende lykkelig, til tross for noen klare ulikheter.

«En som deg» er fint filmet og bruker lokasjoner på en bra måte. Dessverre kan man ikke snakke like varmt om historien og manuset i filmen. Historien er nemlig tynn og altfor simpel. Vekten som «En som deg» har lagt på hverdagsrealisme er en god idé, men dette aspektet blir satt i skyggen av filmens overvekt av udramatiske og overpretensiøse scener som ikke løfter opplevelsen noe. Det som kunne vært en god kortfilm, blir strukket unaturlig langt ut og er ikke nok for å fylle ut en hel spillefilm.

Dialogene er svært unaturlige, i den grad det er dialog som faktisk skal drive historien videre. Det meste av konkret relevans for de mellommenneskelige relasjonene, forblir usagt. En følelse av romantikk kan man se langt etter, da denne drukner i filmens innadvente tankegang. Vi blir aldri bedre kjent med karakterene og det står igjen en mengde spørsmål når filmen er ferdig.

Hovedrollen som Kaisa blir spilt av den erfarne skuespilleren Pamela Tola og hun gjør en akseptabel jobb. Uheldigvis er karakteren såpass bisarr og til tider irriterende at ingen skuespiller kunne reddet dette. Espen Klouman-Høiner, kjent fra «Reprise», er et av filmenes sterkeste kort. Han er sjarmerende og viser nok en gang at han kan gjøre mye ut av lite. Resten av birollene fungerer bra, men ingen av dem er særlig oppsiktsvekkende.

Filmmusikkken i «En som deg» er vakker og passer godt til det visuelle arbeidet. For det blir mye musikk i løpet av filmen, da mange av scenene inneholder svært lite dialog, hvis noe i det hele tatt. For hver gang det nærmer seg noe substans i dialogen, blir det avbrutt av musikken.

Man skjønner hvor Eirik Svensson vil med «En som deg», men det bærer preg av en altfor ambisiøs debut og vi får håpe han lykkes bedre med sitt neste prosjekt.

Reklame

Quiz: Hva heter Mummitrollet på originalspråket?

Kommentarer til denne saken