Gå til sidens hovedinnhold

Slik har du ikke sett Mars før

Mars-kjøretøyet Opportunity er klar for sitt aller siste oppdrag.

I syv år har romfartøyet Opportunity fartet rundt på overflaten av planeten Mars og samlet inn prøver og informasjon til forskerne på Jorden. Opportunity hadde lenge følge med tvillingen Spirit, men 22. mars 2010 mistet NASA kontakt med roveren.

Nå er også Opportunity klar for sitt siste oppdrag. Etter en tre år lang ferd fra krateret Victoria, nådde fartøyet denne uken det gigantiske krateret Endeavour. NASA har nå publisert de første bildene vi har sett fra dette området av Mars.

Opportunity skal nå utforske de eldste steinene i løpet av oppdraget. Sammen med prøver innsamlet av Spirit har de to roverne så langt gitt forskerne informasjon som kan tyde på at den støvete rød planeten en gang var våt. Kratere på overflaten kan ses på som et vindu til planetens historie fordi ulike lag i nedover i overflaten ligger synlig.

Opportunity befinner seg nå på punktet Spirit Point, oppkalt etter roveren som er savnet.

- Dette er et helt nytt oppdrag. At vi har nådd frem hit er en påminnelse om at vi har fortsatt langt forbi det opprinnelige tremåneders oppdraget, sier prosjektleder John Callas ved Nasas Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Endeavourkrateret er 22 kilometer bred, over 25 ganger større enn Victoriakrateret. Endeavour har vært et hovedmål helt siden romsonden Mars Reconnaissance Orbiter oppdaget leiremateriale på Mars.

Roveren skal nå kjøre nærmere kanten på krateret.

- Vi kommer snart til å få prøver fra steintyper roverne ikke har sett før. Leiremineraler dannes i våte omgivelser, så vi kan oppdage potensielt beboelige omgivelser som skiller seg fra omgivelser ansvarlig for steinene som utgjør slettene, sier forskeren Matthew Golombek ved JPL.

Mars Reconnaissance Orbiter ble skutt opp 12. august 2005 og målet er å lete etter bevis for at det eksisterte vann på Mars over en lengre tidsperiode. Tidligere undersøkelser tyder på at vann har flytt på overflaten av planeten, men forskerne har så langt ikke fastslått om vannet eksistrte lenge nok til at det han ha dannet grunnlaget for liv.

3D: Her kan du se bildet over i 3D

Reklame

Dette er klærne kjendisene bruker i 71 grader nord

Kommentarer til denne saken