(YEYE): Endorfiner er hormoner som frigjøres naturlig i kroppen, ofte kalt kroppens eget morfin. Endorfiner gir en følelse av lykke, ekstase og eufori, og de reduserer smerte.

Et godt eksempel er den deilige følelsen man får etter en treningsøkt. Trening øker nemlig utskillelsen av endorfiner, og derfor føler man seg oppstemt og glad etter man har trent.

Men det er ikke bare trening som utløser endorfiner. Blant annet når du ler, har smerter og under seksuell aktivitet så produserer kroppen endorfiner.

Her er noen enkle tips til et endorfin-kick i hverdagen:

Tenk positivt
Du har sikkert hørt om placebo? Når mennesker får placebo, det vil si en «sukkerpille» eller «narrepille», så tror de at det er et virkningsfullt stoff de får. Denne forventingen gir ofte en positiv effekt og forbedring, uten at det er gitt et aktivt virkende middel. Dersom et menneske tror at en behandling vil virke på en bestemt måte, kan en få en slik effekt.

Dette et igjen et resultat av positiv tenkning, noe som frigir endorfiner. Positive tanker kan også redusere smerter, selv når medisiner ikke hjelper.

Spis chili
Mange opplever et rush bare ved å legge litt chili på tungen. Tygger du chili kan endorfiner utløses både i kroppen og på tungen. Og grunnen? For å redusere smerte selvfølgelig!

Noen mener at man kan bli avhengig av chili, ganske sikkert på grunn av lykkerusen man får av endorfinene som utløses.

Tren
Det er kjent at man føler seg mer oppstemt etter en treningsøkt – dette fordi endorfiner produseres under økten. Noen studier som er gjort på dette området, viser blant annet at det er ikke selve anstrengelsen, men den positive følelsen, som utløser endorfiner.

Bli rørt
Ved å se en fin film, høre på nydelig musikk eller se noe som gjør deg rørt, kan kroppen frigi endorfiner.

Få akupunktur
Når man blir stukket, så kan kroppen utløse endorfiner. På denne måten kan akupunktur-pasienter ofte oppleve lykkerus.

Dette gir også mening når det gjelder sprøytestikk. Sprøyter kan oppleves som både ubehagelig og smertefullt, og endorfinene som frigis når man blir stukket er kroppens egen måte å redusere smertene på. I det hele tatt for å gjøre sprøyteopplevelsen litt bedre for de som er redde.

Spis sjokolade
De fleste har opplevd hvor avhengighetsdannende sjokolade kan være. Sjokolade påvirker nemlig hjernen vår slik at den frigir endorfiner. Dette betyr ikke at man må stappe i seg en hel sjokoladeplate. To biter gir den samme reaksjonen.

Bli redd
Det er mange eksempler på at kroppen frigir endorfiner når man blir redd. For eksempel kan det være godt å se en skrekkfilm, selv om man blir veldig redd. Eller kjenne suget i magen når man tar berg- og dalbane. Alt dette utløser nemlig endorfiner.

På samme måte kan dette være grunnen til at mange frivillig oppsøker fare. For eksempel kan dette være årsaken til at ekstremsport er så populært som det er.

Sol deg
Ifølge forskning, kan ultrafiolette stråler også utløse endorfiner. Dette kan være grunnen til at noen folk rett og slett blir avhengig av å sole seg.

Det er stor forskjell på humøret når det regner og når det er sol. Spesielt oss nordmenn, som ikke er bortskjemte på fint vær, blir ekstra oppstemte når solen skinner. Og som sagt frigjør kroppen endorfiner når man er glad og positiv. Altså: sol – positive tanker – lykkerus. Eller motsatt: sol – endorfiner frigis – godt humør.

Men solen har en fantastisk placeboeffekt på oss mennesker. Bare ved å vite at det er sol, gjør at produksjonen av endorfiner øker og humøret blir bedre.

Ha latterkrampe
Enten det er kjapp vits eller en morsom film – en real latterkule utløser endorfiner. Det er derfor det er så utrolig deilig å le!

Ha sex
Seksuell aktivitet og orgasme er en av de beste måtene å stimulere lykkehormonene på. Til sammenligning: for å oppnå samme lykkerusen som under en orgasme, så må du løpe i minst én time. Løping er i tillegg mye kjedeligere!

Som om ikke alt dette er nok - produksjon av endorfiner styrker immunforsvaret ditt og gjør deg mer motstandsdyktig mot sykdommer!

(Kilde: iVillage og Din Side)

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her