1. september er passert og det betyr at overgangsvinduet i 2015 er lukket. Årets «Deadline day» er kanskje en av de bedre på lenge, selv om de virkelige store sjokkovergangene uteble. Til tross for dette, har klubbene i Premier Leauge klart å svi av over én milliard kroner på fotballspillere. Om du tar med resten av Europa, vil det tallet stige massivt. Av de interessante overgangene kan vi nevne Balotelli til Nice, David Luiz tilbake til Chelsea og Markus Henriksen til Hull. Det var dog ingen virkelige store overraskelser a la «Figo-går-til-Real Madrid-og-får-kastet-grisehodet-etter-seg»-overgang.

Noen Fotball Manager-overganger fikk vi dog i løpet av overgangsvinduet, med blant annet Stoke som sikret seg Loic Remy på lån og Middelsbrough som hentet inn tidligere Manchester City og Valencia-spiss Alvaro Negredo.

Les oppsummeringen av årets "Deadline Day" her.

Hvem vinneren av årets overgangsmarked blir, og da kanskje spesielt med øyne rettet på engelsk liga, vil man ikke få svar på før i mai.

I mellomtiden kan du ta deg tid til å lese denne artikkelen. Nedover i artikkelen vil du ikke finne noen Paul Pogba til over 900 millioner kroner eller Gonzalo Higuaín til 800 millioner.

Nei, på denne listen er det bare sunne og friske overgangssummer som ikke forstyrret klubbøkonomien de påfølgende sesongene.

To kuler med is, takk!

Om du ser tilbake i fotballhistorien vil du enkelt finne overganger som sjokkerte verden: Figo fra Barcelona til Real Madrid, Sol Campbell fra Tottenham til Arsenal og Eric Cantona fra Leeds til Manchester United.

Men der store pengesummer og kløkt på overgangsmarkedet har fått gjennomført de mest usannsynlige overgangene, er denne mer av den følelsesladde sorten.

I 1927 var Manchester United på jakt etter amatørklubben Stockport Countys forsvarsspiller Hugh McLenahan. United hadde hørt rykter om at Stockport var i økonomisk uføre og skulle arrangere en basar for å samle inn penger til klubbkassen. Uniteds assistenttrener på dette tidspunktet, Louis Rocca, kom fra en familie som drev en populær iskremkjede. Rocca fikk dermed familiebutikken til å donere en fryser full av iskrem til basaren for å få løs McLenahan fra kontrakten sin.

Stockport takket ja til tilbudet og McLenahan skiftet klubb. Forsvarsspilleren spilte 112 kamper for Manchester United og scoret 11 mål. Han gikk senere til Notts County.

Malingsflekk

Argentinske Franco Di Santo var av mange spådd en lysende fotballfremtid. Han bøttet inn mål for klubben Audax Italiano i Chile, og ble solgt til den engelske storklubben Chelsea for 3.4 millioner pund i 2008.

En pen sum med penger og ikke minst fantastisk profitt for Audax Italiano. Spesielt med tanke på at de kjøpt Di Santos' som juniorspiller fra hans moderklubb i Mendoza i Argentina, for den nette sum av to fotballnett og 40 liter med maling.

«Et pund med kjøtt!»

Som William Shakespares kjøpmann i Venezia, krevde også den rumenske fotballklubben Jiul Petrosani sin kjøpesum i kjøtt da de solgte midtbanespilleren Ion Radu til Valcea i 1998.

Prisen for Radu var på to tonn med biff- og svinekjøtt.

Visstnok var planen å selge kjøttet for å betale lønn de lagets spillere.

Vi kan i samme slenge nevne at klubben Jiul Petrosani er noen ringrever på overgangsmarkedet. Samme år solgte de forsvarsspilleren Liviu Baicea til UT Arad for ti stykk fotballer. Good deal!

Pølsemaker, pølsemaker

Vi holder oss i Romania for litt til.

Åtte år etter den famøse kjøttovergangen, klinte klubben UT Arad til med sin egen noe spesielle overgangssum.

Da de skulle selge forsvarspiller Marius Cioara til Regal Hornia i 2006 kom de to klubben fram til en overgangssum på 15 kilo pølser!

Cioara så ikke humoren i overgangssummen og nådde raskt kokepunktet. Etter å ha fått nyss om hva hans salgspris var og blitt utsatt for utallige pølsevitser i mediene, la Cioara like så godt fotballskoene på hyllen og flyttet til Spania for å jobbe på en gård.

Hornia på sin side likte dårlig at deres nye stjernesignering la opp etter bare én dag i klubben, og krevde (selvfølgelig) å få tilbake de 15 kiloene med pølser de hadde betalt.

Nytt trimrom

Arsenal-legenden Ian Wright hamret inn 128 mål på 221 kamper for klubben og var lagets toppscorer i seks sesonger på rad på det glade 90-tallet.

Gjennom karrieren har Wright spilt for en rekke engelske og skotske klubber. Totalt har han scoret 239 mål på 501 kamper. Han kom i tillegg ni ganger på scoringstavlen på 33 landskamper for England.

Spissen ble oppdaget ved en tilfeldighet som 21-åringen av en speider fra Crystal Palace og ble invitert til å prøvespille for Premier Leauge-klubben. Wright imponerte såpass at Palace ville hente han fra amatørklubben Greenwich Borough.

Prislappen? Det ble et sett med vekter til Boroughs treningsrom.

Tørste karer

Ernie Blenkinsop, foruten å ha et fantastisk navn, gjennomførte kanskje i Side3-redaksjonens øyne, den beste overgangen i historien.

I 1921 betalte nemlig Hull City Blenkinsops klubb Cudworth Village FC hundre pund og en tønne med øl for den talentfulle fotballspilleren!

Hva som forsvant først av pengene eller tønna, vites ikke.

Venstrebacken fikk bare elleve kamper for Hull før han ble kjøpt av Sheffield Wednesday. I Sheffield er han en klubblegende med nesten 400 kamper på CVen. Blenkinsop spilte også senere for Liverpool og fikk 26 landskamper for England. Han regnes som en av de beste venstrebackene i engelsk fotballhistorie.

«Jeg trenger en venstre midtbanespiller»

Dette er ikke en overgangssum-historie sådan, men heller en festlig anekdote som viser hvor tilfeldig fotball og overganger kan være i verdens vakreste idrett.

I 1994 var Southampton på treningsleir i Sverige før sesongstart, noe det spanske storlaget Barcelona også var. Southamptons daværende manager Alan Ball var god venn av daværende Barcelona manager Johann Cruyff,og en kveld tar de to trenerne en drink i hotellbaren.

Da Cruyff er på vei i seng spør han om Ball trenger noe. Ball på sin side svarer «en venstre midtbanespiller hadde vært fint».

Dagen etterpå skal Southampton videre og i spillerbussen sitter den danske venstre midtbanespilleren Ronnie Ekelund med en lapp i hånden. Lappen er fra Cruyff og leser: Test ut denne fyren.

Ekelund fikk 17 kamper for Southampton og er en kulthelt å regne hos Soton.

Grilldresser

Zat Knight har i løpet av karrieren spilt for engelske klubber som Fulham, Aston Villa og Bolton. Forsvarspilleren startet dog karrieren i klubben Rushall Olympic, men ble plukket opp på gratis av Fulham i 1999.

Ettersom Knight ikke var på en profesjonell kontrakt med Rushall, var ikke Fulham forpliktet til å betale forsvarsspillerens gamleklubb noen form for kompensasjon. Men da styreformannen din heter Mohamed Al-Fayed og eier et verdenskjent kjøpesenter, er det vel på plass med en liten overgangssum?

Som et tegn på godvilje på gratisovergangen, sendte Al-Fayed avgårde 30 grilldresser til Rushall Olympic.

Hadde det vært oss hadde vi sendt dem tilbake.

Rekekongen

Hva gjør du dersom en av dine spillere vil bytte klubb, men klubbkassen er tom?

De to norske sørlandsklubbene Vindbjart og Fløy kom opp med et alternativt betalingsmiddel - nemlig ferske reker.

I 2002 ville måltyven Kenneth Kristensen bytte klubb fra Vindbjart til Fløy. Ettersom Kristensen var under kontrakt med Vindbjart, var det viktig å finne den riktige kompensasjonen og et styremøte ble avholdt. Her kom Vindbjart fram til at Kristensen var verdt sin vekt i ferske reker.

Den 23 år gamle spissen ble veid og solgt for 75 kilo reker.

Fløys styreformann Rolf Guttormsen var meget fornøyd med overgangen og uttaltete senere til Fædrelandsvennen:

- Dette er ikke noe problem for oss, for reker har vi nok av.

Lurer på om Fløy betaler andre regninger med reker også?

Viktig med utdanning

Mange fotballspillere har gått i fellen av å satse alt på ett kort og ikke tatt utdannelse ved siden av karrieren. Om den nederlanske spissen Collins John er spesielt opptatt av utdanning vites ikke, men hans første klubbytte i karrieren kom i hvert fall til gode for noen.

For da John skulle bytte fra amatørklubben DES Nijverdal til toppklubben FC Twente, krevde nemlig moderklubben et sett med leksikon. Oppslagsverket var dog ikke tiltenkt klubbens bibliotek, men en lokal skole.

Storrøyker

Derby er en gammel kjempe i Engelsk fotballhistorie. Derbyshire-klubben drakk champagne og spiste kirsebær med de store gutta da legenden Brian Clough styrte butikken på 1970-tallet. Etter den tid har det ikke vært mye moro å hente som «Rams»-fan, men de kan smykke seg med en av de kanskje de beste overgangene i britisk fotballhistorie.

For før Clough kom inn i bildet, hadde ikke Derby mye penger på bok. Så da de skulle hente inn den skotske målsniken Angus Morrison fra Ross County i 1944, var gode råd dyre. Klubbkassen var slank, men styrerommet visste råd. Overgangssummen ble satt til én boks med fine sigarer. Morrison ble en slager i Derby og hamret inn 21 mål på 52

(Kilder: Wikipedia, VG, Ftbpro.com, Gistbank.blogspot.no, Exmag.sg, Youtube, Independent.co.uk, Sports.msn.com)